Комітет з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законів щодо поліпшення доступу осіб із вадами слуху до інформації.

Відповідно до урядового проекту (реєстр. №2384), мінімальна частка офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм, адаптованих для сприйняття особами з вадами слуху (шляхом субтитрування або перекладу на жестову мову), має становити у загальному обсязі мовлення не менш як п’ять відсотків у добовому відрізку з 07.00 до 22.00. Планується також зобов’язати телеорганізації здійснювати відповідно до ліцензійних умов субтитрування або переклад на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм.
Крім того, проектом пропонується зарахувати до повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення нагляд за дотриманням частки у загальному обсязі мовлення офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм, адаптованих для сприйняття особами з вадами слуху шляхом субтитрування або перекладу на жестову мову. Законопроект містить також норму щодо врахування під час проведення серед телеорганізацій конкурсу на отримання ліцензії на мовлення намірів організацій щодо здійснення субтитрування або сурдоперекладу телевізійної продукції.
Водночас Головне науково-експертне управління висловило до проекту закону низку зауважень, які, на думку експертів, варто врахувати під час розгляду документа в першому читанні. Зокрема, згідно із змінами до статті 27 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» «ліцензіат несе відповідальність за достовірність субтитрування та перекладу на жестову мову офіційних повідомлень, кіно-, відеофільмів, передач і програм» (п. 1 розд. І проекту), проте міра відповідальності за порушення цього припису не встановлюється. Законопроектом не врегульовується також питання щодо інформаційного контенту, який пропонується забезпечувати сурдоперекладом. Зауваження експертів стосуються і терміну набуття чинності документа. Відповідно до проекту, закон набирає чинності з дня, наступного за його опублікуванням. Однак практична реалізація передбачених законопроектом норм потребуватиме проведення низки підготовчих робіт, наголошують вони.
Вл. інф.
ДОВІДКОВО
В Україні проживає 2,7 млн. інвалідів — майже 6 відсотків від загальної чисельності населення. Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права інвалідів, відтак орієнтується на посилення соціального захисту та підтримки людей з інвалідністю.