Чиновники запевняють, що підготували план евакуації мешканців підтоплених районів
Сьогодні у столиці знову сніжитиме. Вночі та вранці синоптики прогнозують сильний мокрий сніг. При цьому вночі температура становитиме 2—4 градуси морозу. Вдень стовпчики термометрів піднімуться до 2—4 градусів вище нуля. Так само сніжитиме і в неділю. Такий багатий на опади прогноз Укргідрометеоцентру відповідальних за попередження можливого підтоплення столиці, як не дивно, але втішив. «Немає різкого переходу до плюсової температури. Це дає нам можливість продуктивніше працювати», — пояснив учора під час брифінгу директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища Сергій Садовий. Саме йому, нагадаємо, було доручено очолити штаб з попередження повені та ліквідації її можливих наслідків.
Чиновник, користуючись службовим становищем, запевнив: «Кияни можуть бути спокійними. Ситуацію контролюють».
Між тим, сподіваючись на краще, чиновники все ж готуються до гіршого. Принаймні, на словах. Так, за інформацією Сергія Садового, створений головою КМДА штаб функціонує у цілодобовому режимі. Його підрозділи вже найближчим часом запрацюють при районних адміністраціях. Нині пріоритет — роботи з очищення зливових стоків. Станом на учорашній ранок було здійснено 70 відсотків робіт.
Про всяк випадок визначили у КМДА й можливі райони підтоплення. За попередніми підрахунками, у зоні ризику опинилося 240 будівель, розташованих у низинних районах міста. Значна частина з них — приватні господарства. «Ми маємо поадресний і поіменний переліки мешканців цих будинків. Розробили план евакуації і навіть у кількох районах провели тренування», — сказав С. Садовий. Та вкотре нагадав, мовляв, це роботи з розряду «про всяк випадок». Адже поки що підстав особливо хвилюватися, попереджати людей і тим паче готувати їх до евакуації немає.
Щоправда, кияни про активність влади більше чують, аніж її відчувають. Так, мешканка потенційно небезпечного масиву Русанівські сади Оксана зізнається: розмови про можливе підтоплення їхніх будинків лунають мало не щороку. Але, якщо навесні 2012-го перед потеплінням набережну активно вимощували мішками з піском, то цього разу ніхто нічого такого не робить. І передусім через те, що крізь снігові замети під’їхати до набережної неможливо. Щоправда, керівництво їхнього «кооперативу» попередило, що цього разу їм загрожує не підняття рівня води в Дніпрі, а ґрунтові води. Уже порадили звільняти підвали.
Тим часом, у Державній службі України з надзвичайних ситуацій про всяк випадок нагадують, як варто готуватися до можливого виникнення повені чи паводку.
Основна порада: уважно стежити за інформаційними повідомленнями. І в разі виникнення потреби дізнатися у місцевих органах влади місце збору для можливої евакуації. Обов’язково підготувати своєрідну «тривожну валізу»: документи (заздалегідь упаковані у водонепроникні пакети), медикаменти, одяг та запас харчових продуктів хоча б на кілька днів. За можливості також радять запастися питною водою.
Київ. На вулиці Басейній, готуючись до повені, чистять зливові стоки.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.