Думайте, куди тікати, та візьміть цінні речі
Експерти передбачають, що повінь почнеться після 20 квітня, коли значно підніметься температура повітря. На їх думку, в зоні ризику Поділ, лівий берег Дніпра, автозаводський район Фрунзе, Петрівка та Конча-Заспа.
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявив на прес-конференції, що є три головні проблеми в Києві. Серед них — масове підтоплення жителів Києва через «доісторичні каналізації». Він нагадав, що каналізація на Подолі побудована ще до революції.
Бортницькі очисні споруди не зможуть упоратися з водою, і через це нечистоти можуть потрапити до Дніпра. Третьою проблемою є сама повінь. Володимир Борейко нагадав, що в Києві 1970 року вода в Дніпрі піднялася на 8 метрів і сягала рівня платформи метро «Гідропарк». Увесь лівий берег було підтоплено, знесено одноповерхові будівлі. На його думку, є серйозна загроза підтоплення київських святинь — печер Києво-Печерської лаври, Китаєва.
З думкою Борейка погодилася голова правління Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. Вона зауважила, що повінь у Києві буде, але наскільки серйозною — залежить від оперативних дій влади. Чиновники в один голос кажуть, що готові до повені, але до великого снігу вони готовими не були. «Вся проблема у некомпетентності влади на міському та регіональному рівнях, і це створює всі умови, щоб повінь мала великий розмах». За її словами, на сьогодні не існує в Києві системи швидкого реагування, тим паче її не існує в маленьких містах. Тому немає кому оповістити населення в разі біди. У зв’язку з цим експерти радять населенню в регіонах, найбільш вразливих до повені, заздалегідь продумати варіант, куди поїхати з міста, та забрати з собою цінні речі.
На думку експертів, лише професійні дії з боку влади можуть зарадити проблемі, зокрема, нова система дощової каналізації, синхронний та продуманий спуск води з водосховищ могли б мінімізувати наслідки повені. Вони також радять вжити заходів щодо запобігання підтопленню київського метрополітену.