Народний депутат України Ірина Фаріон звернулася до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з вимогою припинити процес оптимізації мережі бюджетних установ Ніжина, під який, зокрема, потрапила загальноосвітня школа №2.

Громада інформувала народного депутата щодо можливої ліквідації закладу. Щоб не допустити цього, Ірина Фаріон надіслала відповідне звернення до М. Азарова, яке було оприлюднено у Верховній Раді.

Парламентарій наголошує, що ЗОШ №2 працює ефективно й має вищу за середню по місту наповнюваність класів. Дії чиновників вважає упередженими і такими, що ґрунтуються на корисливих мотивах.

Ірина Фаріон просить керівника уряду доручити перевірку та в разі підтвердження фактів ужити заходів реагування для відновлення порушених прав громади Ніжина. Окрім того, вона вимагає надати інформацію про те, які школи Ніжина і в якій кількості заплановано ліквідувати в рамках «оптимізації мережі бюджетних установ».

До речі

У регіонах навчальні заклади обстоюють, хто як може. Громадськість Донецька пропонує рецепт їх збереження. Самодіяльна організація «Східноукраїнський центр суспільних ініціатив» видала посібник «Як уберегти школу у власній громаді: керівництво до дії». Педагоги, науковці, юристи дають відповіді на запитання, куди скаржитися у випадках неправомірних дій чиновників, як грамотно оформити позов до суду, організувати акцію протесту, залучити засоби масової інформації тощо. Автори книжки надали слово тим, хто захистив інтереси дітей, педколективів і громади, розповіли про досвід Польщі.