Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 122 Кримінально-виконавчого кодексу (щодо призначення пенсії засудженим особам під час відбування покарання).
Законопроектом (№2038) пропонується встановити можливість засудженим особам, які відбувають покарання, реалізувати своє право на оформлення та отримання ними пенсії під час перебування у виправних закладах країни. А також забезпечити можливість звернення по призначення виплат до органів Пенсійного фонду через особистого представника з оформленими документами за нотаріальним дорученням в установленому порядку або безпосередньо через представників підрозділу Пенсійного фонду, котрий функціонує на території місцезнаходження виправного закладу. Кошти на ці відрядження представників ПФУ передбачається відшкодовувати у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів за рахунок отриманих пенсій особами, які відбувають покарання.
Парламентарії зазначили, що законопроект спрямований на забезпечення дотримання конституційних прав засуджених на державне пенсійне забезпечення. Зокрема, під час обговорення наводилися дані Міністерства соціальної політики, згідно з якими в установах виконання покарань перебувають майже 2,8 тисячі осіб, котрі не отримують пенсію.
Народні депутати також звернули увагу на прогноз Міністерства економіки щодо потреби в додаткових коштах із бюджету Пенсійного фонду на виплати зазначеним особам близько 1,4 мільйона гривень на рік.
Вл. інф.