Петровський районний суд Донецька виніс вирок у справі побиття та зґвалтування правоохоронцями 41-річного Михайла Б. Чоловіка затримали влітку минулого року за розпивання пива на зупинці громадського транспорту. За звільнення у нього вимагали 1,5 тисячі гривень. В опорному пункті міліції затриманого побили і зґвалтували міліцейським кийком, після чого потерпілий переніс хірургічні операції та став інвалідом.

Головного обвинувачуваного, дільничного міліціонера Руслана Суткового, засуджено до десяти років позбавлення волі. Його також позбавлено звання лейтенанта міліції та права обіймати посади, пов’язані із організаційно-розпорядчими функціями, протягом трьох років. Екс-лейтенант має виплатити державі 20 тисяч гривень. Солдата Вадима Чижкова, який перебував у Донецьку під час проведення Євро-2012 і якого також звинувачували в участі у зґвалтуванні, визнано винним у перевищенні влади чи службових повноважень і засуджено до чотирьох років позбавлення волі із випробувальним терміном на три роки. Колишній військовий виплатить державі 10 тисяч гривень.

Третього учасника подій, старшого дільничного інспектора міліції Олега Зайця, засуджено до п’яти років позбавлення волі із випробувальним терміном на три роки та позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими функціями терміном на два роки. Старшого дільничного також позбавлено звання підполковника міліції. Саме він, за версією слідства, вимагав у потерпілого хабара за те, що відпустив з опорного пункту після побиття і зґвалтування. Ніхто із підсудних своєї провини не визнав.

Під час судового процесу Михайло Б. подавав цивільний позов з вимогою стягнути із підсудних за рахунок коштів державного бюджету 10 тисяч гривень для компенсації матеріальної шкоди та 2 мільйони гривень — моральної. Суд значно зменшив цю суму, постановивши стягнути на користь потерпілого 250 тисяч гривень моральної шкоди.

Двох із трьох фігурантів справи — Чижкова та Зайця — відпустили просто у залі суду. Мати Руслана Суткового, яка виступає його захисником, заявила, що подаватиме апеляцію на рішення суду: «Я їм його не віддам, він ні в чому не винен». У свою чергу Михайло Б. заявив, що також оскаржуватиме рішення, оскільки його не влаштовує вирок стосовно двох кривдників. 

Представник державного обвинувачення Ірина Семенова теж зазначила, що вважає вирок стосовно Чижкова та Зайця занадто м’яким: для першого з них обвинувачення вимагало 8 років позбавлення волі, для другого — 5 років і 6 місяців з конфіскацією майна.

А тим часом керівництво міліції обласного центру прокоментувало ще одну резонансну подію, пов’язану з діями правоохоронців: минулого тижня п’ятеро осіб, із них четверо — міліціонери, побили мешканця Мар’їнського району та викинули його на автотрасі. Додому потерпілий повертався пішки, потрапив під автомобіль і помер. Начальник Донецького міського управління міліції Юрій Сєднєв повідомив, що причетних до події міліціонерів — двох інспекторів дорожньо-патрульної служби, оперуповноваженого сектору карного розшуку та дільничного інспектора міліції — затримано за підозрою у скоєнні кримінального правопорушення. Вони обіймають посади менше року і тепер звільнені з правоохоронних органів. Підозрюваних утримують у слідчому ізоляторі.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.