Нещодавно заступник голови Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Олександр Присяжнюк зустрівся зі студентським активом вищих навчальних закладів Києва. Під час дискусії обговорювалися найбільш наболілі питання, які нині турбують молодь: працевлаштування, достойна зарплата та доступність житла.

На жаль, каже парламентарій, сьогодні склалася така ситуація, котра породжує безробіття. Понад мільйон молодих людей у нашій країні, за його словами, не можуть знайти роботу. А 70% молодих сімей не народжують дітей, бо не мають відповідного матеріального забезпечення і житла.

«Є непогані закони, урядова програма «Доступне житло». Але проблема полягає в тому, що ці норми не виконуються, тому що держава не бере на себе реалізацію цих прав, а просто їх декларує. Саме це ми хочемо донести до молоді й заохотити її до активнішої позиції. Чим буде більше незручних запитань до тієї чи іншої посадової особи, органів виконавчої влади, тим частіше вони думатимуть, як ці питання вирішувати. А кошти в нашої держави, впевнений, є», — підкреслив народний обранець.

Доступне житло, за словами заступника голови профільного комітету, буде тоді, коли держава його сповна фінансуватиме. В урядовій програмі передбачено близько мільярда гривень. А в бюджеті на цей рік закладено тільки 80 мільйонів гривень. Отже, згідно з офіційною статистикою, зі 112 тисяч молодих громадян, які стоять на квартирному обліку, лише кілька сотень зможуть отримати кредити. У такий спосіб проблему не розв’язати.

«Я не обіцяю термінових змін після проведення цієї дискусії. Для них потрібні структурні зміни в економіці. Однак те, що молодь має бажання бути учасником напрацювання конкретних рішень, означає, що у нас ще не все втрачено. Тож сподіваюся, ситуацію вдасться покращити», — сказав О. Присяжнюк.

Представник Міністерства соціальної політики Ольга Вакуленко розповіла, що законом про зайнятість передбачено низку нововведень, які підвищують можливості для працевлаштування та стажування молоді. Зокрема, якщо впродовж півроку після закінчення навчального закладу людина підписує з працедавцем договір про роботу на селі протягом трьох років, вона отримує десять мінімальних зарплат. Окрім цього, працедавець зобов’язаний оплачувати стажування. Також протягом року йому виплачується компенсація, якщо він бере на роботу спеціаліста одразу після закінчення вишу і укладає з ним договір на два роки.

У свою чергу, голова Всеукраїнської громадської організації «Спільна мета» Руслан Бортник вважає, що до молоді потрібно застосувати підхід стимулювання, а не допомоги. Інакше вона почуватиметься споживачем й остаточно розліниться. 

Цифри 

За даними представника Державного центру зайнятості Валентини Плачинди, рівень безробіття серед українців віком від 25 по 29 років скоротився з 9,7% у першому півріччі 2011 року до 9,4% у 2012-му. Також поменшало безробітних віком від 15 до 24 років: у 2011-му їх було 19,4%, у 2012 році — 17,3%. Торік серед осіб, котрі зверталися до Державної служби зайнятості, кожним другим була молода людина до 35 років.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Олександр Присяжнюк, голова секретаріату Українського Молодіжного форуму Анатолій Половинець, директор Департаменту молоді і комунікацій Державної служби молоді і спорту Ігор Хохич.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.