Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя не підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо впровадження смертної кари як виду покарання).
Законопроект (№2128) спрямований на посилення кримінальної відповідальності за особливо тяжкі злочини: умисне вбивство, розбій, бандитизм, терористичний акт, торгівлю наркотиками. Документом пропонується внести зміни до Кримінального, Кримінально-виконавчого та Кримінального процесуального кодексів, котрі передбачають запровадження смертної кари за вчинення особливо тяжких злочинів та визначення умов і порядку виконання такого покарання, а також процесуального порядку судового провадження в справах про злочини, за які передбачена смертна кара.
Водночас пропонується встановити кримінальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі за такі злочини, як розбій, вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень, бандитизм, незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів за особливо обтяжуючих обставин.
Під час обговорення народні депутати висловили низку зауважень до законопроекту. Зокрема, вказували на те, що скасування смертної кари в Україні відбулося після того, як Конституційний Суд 29 грудня 1999 року прийняв рішення №11-рп/99, яким положення статті 24 та положення санкцій статей особливої частини Кримінального кодексу 1960 року (котрими передбачалася смертна кара як вид покарання), були визнані неконституційними. За словами парламентаріїв, у мотивувальній частині цього рішення стверджується, що положення Кримінального кодексу про застосування смертної кари суперечать положенням статей 1, 3, 21, 22, 27 та 28 Конституції. Рішення Конституційного Суду не підлягає оскарженню. А положення Основного Закону, на які послався КС, не зазнали змін після прийняття цього рішення.
Народні обранці вважають, що будь-які законодавчі пропозиції, суть яких полягає у запровадженні смертної кари, суперечать переліченим вище положенням Конституції.
Крім того, зазначили члени комітету, Верховною Радою 22 лютого 2000 року був ратифікований протокол №6 до Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, котрим передбачається повне скасування смертної кари у мирний час. Таким чином, Україною взято міжнародно-правове зобов’язання щодо скасування смертної кари. Тому для того, щоб її запровадити, не порушуючи при цьому міжнародно-правових зобов’язань, необхідно спочатку внести відповідні зміни до Конституції, а також денонсувати Конвенцію про захист прав та основоположних свобод людини 1950 року та Протокол №6 до цієї Конвенції 1983 року.
Вл. інф.