Такими на думку очільників Закарпаття мають бути батьки, які беруть на виховання сиріт з інтернатів. Минулої п’ятниці, у переддень католицького Дня Святого Миколая, у них була можливість завітати саме до таких батьків — Єви та Йосипа Фекете. Велика й дружня родина Фекете набула особливого статусу — віднині їх офіційно величатимуть «дитячий будинок сімейного типу». Наразі це перший і єдиний ДБСТ у гірському Рахівському районі. Загалом же їх на Закарпатті вже 41.
Єва та Йосип Фекете виховують двох рідних дітей, але подарували радість родинного тепла спочатку двом, а тоді ще шістьом малюкам. Маючи статус прийомної родини, у листопаді 2014-го офіційно стали батьками-вихователями дитячого будинку сімейного типу.
Голова облдержадміністрації Василь Губаль звернувся до батьків-вихователів з такими словами: «Ви — вже сорок перша пара на Закарпатті, яка наважилася на такий складний і відповідальний крок. Для цього треба мати не лише багато любові, а й сміливість. Зичу вам терпіння і здоров’я та гармонії в родині. А дітям бажаю рости справжніми українськими патріотами!» І подарував сертифікат на побутову техніку.
Привітали родину також голова Рахівської РДА Віктор Медвідь, міський голова Рахова Ярослав Думин, представники Генконсульства Угорської Республіки у м. Береговому та духовенство. Саме католицька громада придбала будинок для великої родини Фекете. Єпископ Антал Майнек освятив заклад, зазначивши, що це вже десятий дитбудинок сімейного типу, який перебуває під патронатом Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви.
І представники влади, і дипломати, і священики одностайно висловили задоволення тим, що діти, позбавлені батьківського піклування, знаходять прихисток не в інтернатах, а в закладах родинного типу. Це і є свідченням прагнення України і Закарпаття жити за новими суспільними стандартами. Численні гості бажали родині щасливого життя. Діти ж щиро раділи гостям, святу та подарункам, адже всі прийшли не з порожніми руками, тож свято Миколая-Микулаша малечі запам’ятається надовго.
Закарпатська область.
 
 
На знімках: велика родина Фекете приймає подарунки; їхня оселя.
 
Фото надані авторами.