Чергове засідання координаційної ради Кіровоградської обласної асоціації органів місцевого самоврядування відбулося днями в Кіровограді. До складу ради входить 48 найактивніших голів районних рад, міських, селищних і сільських голів, які представляють інтереси понад 400 територіальних громад області.

І вибраний організаторами час, і порядок денний зібрання виявилися аж ніяк не випадковими. Як стверджує голова обласної ради, він же — голова асоціації, Микола Ковальчук, питання, розглянуті на засіданні, дуже нагальні. Вони — в контексті тих проблем і питань, які хвилюють нині людей в містах і селах Кіровоградщини найбільше. Насамперед це якісні медичні та освітні послуги, приведення до належного санітарного стану населених пунктів, ремонт доріг та вулиць, забезпечення енергоносіями та якісною питною водою.

І Микола Ковальчук, і голова обласної державної адміністрації Андрій Ніколаєнко, який взяв участь в засіданні, єдині в тому, що для вирішення проблем між органами місцевого самоврядування і державної влади має бути тісна й плідна співпраця.

Але багато проблем вимагають вирішення на законодавчому рівні. І саме асоціація має стати першоджерелом таких законодавчих ініціатив.

Для прикладу можна взяти проблему, що викликає у керівників органів місцевого самоврядування найбільший резонанс, — стан автомобільних доріг. Коштів в органів місцевого самоврядування на їх ремонт кардинально не вистачає. Особливо кричущою проблема стала після того як доходи від дорожнього збору були виключені з переліку тих, що надходять до місцевих бюджетів. А ті незначні суми в декілька тисяч гривень, які сьогодні може виділити облавтодору сільська чи міська рада, не влаштовують нікого. Та іншого, як то кажуть, не дано. Бо якщо кошти на рахунках і є, то не факт, що вони пройдуть через казначейські рахунки. Адже платежі за ремонти доріг до першочергових не віднесено. Годі казати і про ситуацію, яка може виникнути після того, як дороги будуть передані на баланс місцевих рад. От і виходить, що гарних, або принаймні нормальних доріг у сільській місцевості людям не дочекатися доти, доки не буде щось змінено на рівні держави.

Загалом представники місцевого самоврядування розглянули на засіданні більше десяти питань. Зокрема, члени координаційної ради обговорили норми та етапи впровадження Закону України «Про державно-приватне партнерство». Хоча в контексті розгляду даного питання виникло чимало запитань. В т. ч. — й щодо реальної співпраці з суб’єктами господарювання. Не виключено, що з метою забезпечення захисту інтересів громад доведеться ініціювати внесення до нього певних змін. Ініціатором теж випадає бути асоціації.

— Є неоціненний дар — наша земля, — підкреслює Микола Ковальчук. — І товаровиробник, який використовує нашу землю, і який є складовою частиною територіальної громади, використовуючи наявну інфраструктуру територіальної громади, має дбати про її збереження, покращення й розширення.

Так було в умовах колишньої, радянської системи господарювання, коли колгоспи, які використовували землю, забезпечували наявність і життєдіяльність всієї необхідної для життя людей місцевої інфраструктури.

Надзвичайно перспективним і потрібним напрямком розвитку України, що підкріплює демократичні засади державотворення, є впровадження Закону України «Про органи самоорганізації населення», вважають члени координаційної ради. Саме такі органи мають дати значно ширші можливості громаді для здійснення багатьох необхідних для її життєдіяльності функцій вже зараз та стати основою реформування територіального управління в недалекому майбутньому.

Серед іншого, члени ради дали згоду на розробку спільного веб-порталу асоціації та органів місцевого самоврядування всіх рівнів, який дасть змогу забезпечити в повній мірі виконання вимоги чинного законодавства щодо оприлюднення актів органів місцевого самоврядування та висвітлення їх діяльності, брати колективну участь в численних конкурсах тощо.

Для забезпечення тіснішої співпраці органів місцевого самоврядування і асоціації члени ради вирішили створити в районах її регіональні осередки.

 

Кіровоград. 

На знімку: у голови Долинської районної ради Григорія Данилюка свої вагомі думки щодо державної політики утримання доріг.

Фото автора.