На Київщині відбулася науково-практична конференція «Патріотичне виховання громадян України — передумова розвитку державності». Вона стала першою в рамках всеукраїнських науково-практичних конференцій на тему «Українське національне виховання: реалії, тенденції, перспективи». Їх проводитимуть протягом 2013 року в регіонах країни.

 

Ініціатором та організатором дискусій виступив Міжнародний освітній Фонд імені Ярослава Мудрого. Його партнери — Національна академія педагогічних наук, Міністерство освіти і науки, органи місцевої влади, громадські та релігійні організації.

Головний інформаційний спонсор патріотичної акції — редакція газети «Голос України».

Хоч як дивно, у семи няньок, тобто менторів, що займаються вихованням підростаючого покоління — від дошкільних закладів до університетів — немає відповідної законодавчої бази, немає державної програми і грошей під неї. Але є вчителі-ентузіасти, є безцінне надбання педагогів-новаторів, є численні приклади патріотизму, на яких виховуються підлітки.

Це підтвердила, зокрема, виставка чудових художніх творів учнів загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів Київщини (на знімку). Як багато у нас талановитих дітей! І як уміло наставники розвивають їхні здібності, зайвий раз демонструючи готовність часто за «спасибі» прищеплювати любов до рідного краю, мови, історії, культури.

Про високу місію Педагога говорив у своєму вітанні учасникам і організаторам всеукраїнських науково-практичних конференцій Голова Верховної Ради України Володимир Рибак. «Найголовніше покликання вчителя — робити світ гуманнішим, плекати в учнів доброту, любов до рідної землі, родини, свого народу, бажання працювати для розквіту держави», — зазначив глава парламенту, підкресливши, що спільними зусиллями педагогів, науковців, можновладців та громадськості «буде створено потужну систему українського патріотичного виховання».

Власне це — головна мета акції: напрацювання й обговорення пропозицій щодо створення нормативно-правової бази, ініціювання розроблення відповідного законопроекту, державної та регіональних програм національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

У нас накопичено багатющий досвід національно-патріотичного виховання (один лише список літератури, рекомендований учасникам конференції, складається з 233 видань), але бракує системності, державної підтримки у вигляді єдиної цільової програми та її фінансування. Про це, зокрема, зазначала Валентина Стрілько, президент Фонду імені Ярослава Мудрого, кандидат педагогічних наук (на знімку). Вона наголосила, що немає жодної країни, де виховний процес у школі був би відірваний від державної політики та ідеології, отже, головною метою виховання має бути українська ідеологія, український патріотизм, вірність і відданість державі.

Про концептуальні засади такого виховання розповіла Наталія Клокар, директор департаменту Київської ОДА; про його наукові засади — Юрій Руденко (Національний педуніверситет імені Драгоманова); про виховний потенціал краєзнавства — Григорій Савченко (КНУ імені Т. Шевченка); про роль музейної педагогіки — Василь Цимбалюк (Сквирський ліцей). Про те, як розуміють патріотизм у молодіжному середовищі, доповів учасникам обговорення Олег Водяний, голова столичної обласної студентської ради.

Учасники конференції звернулися до державних діячів, місцевих керівників, науково-педагогічної та громадської спільноти країни. Як першочергові заходи вони, зокрема, запропонували:

— ініціювати перед парламентом розроблення законопроекту про патріотичне виховання громадян України;

— клопотати перед урядом про затвердження концепції загальнодержавної цільової соціальної програми патріотичного виховання на 2013—2017 роки, проект якої схвалено Міністерством освіти і науки.

Обласним органам влади запропоновано створити творчу групу з розроблення регіональної програми; програму на обласному телебаченні «Хто ми? Чиїх батьків діти?» тощо.

Другий етап конференції відбудеться 26 березня ц. р. у Богуславі. Там говоритимуть про патріотизм як чинник консолідації суспільства, взаємодію системи освіти із соціальними інституціями, підготовку педагогів-вихователів, а також презентуватимуть кращий досвід навчальних закладів Київщини.

Фото надано Фондом імені Ярослава Мудрого.

Цитата

 

«Не візьмемося ми за національне виховання нашого народу, виховають його чужі люди, але на користь не Україні, а собі».

В. Островський, педагог.