У 156-тисячному Мелітополі діють два університети і чотири філії  ВНЗ. Скажімо, в державному педагогічному університеті головна проблема — контингент. Тому в двох гуртожитках закладу понад 20 відсотків місць вільні. Та й мають вигляд вони не «общаг», а досить пристойних готелів. Блочна система — по двоє-троє в ізольованій кімнаті, фактично двокімнатної квартири. Студентські сім’ї, відповідно, мають свою кімнату. Тут надаються необхідні побутові послуги плюс медпункт і буфет, тренажерні, а також приміщення для занять танцями, аеробікою тощо.

Як розповів куратор університету з організаційно-виховної роботи Володимир Гузь, саме в їхньому закладі працює один із небагатьох в області вузівський санаторій-профілакторій.

Напевне, мене не зрозуміє читач, коли не скажу, що вартість проживання — 179 гривень на місяць, включаючи й послуги охорони.

...За сотню метрів від гуртожитку №1 ДПУ — комплекс Таврійського державного агротехнологічного університету. Загальну характеристику студентського житла в ТДАТУ дав Олександр Рижков, проректор з питань науково-педагогічної та адміністративно-господарської роботи.

У трьох гуртожитках, за його словами, створено належні умови. Це і душові кімнати, і пральні машини. У кожній кімнаті — холодильник, є кімнати для проведення дозвілля. Які проблеми? Із електропостачанням. Адже в «общазі» колись була тільки лампочка на стелі та праска — одна на поверх. А нині в кожній кімнаті набір електроприладів, нерідко з кондиціонерами. Тому поступово ведуться роботи із заміни електроустаткування.

І знову про ціни. Вони в агротехнологічному «кусаються» — від 218 до 232 гривень на місяць. З 1700 місць у гуртожитках зайнято 1200. Серед них близько семидесяти — викладачами. Для них 22 роки тому почали зводити 72-квартирний будинок. Тепер довгобуд чекає інвестора, який взявся би на умовах участі на паях добудувати його.

 

Мелітополь.

До теми

    Нам би так жити!

Кімнату в гуртожитку Сиктивкарського професійного училища (Росія) займав мешканець, який нахабно ігнорував не тільки студентів, а й коменданта, адміністрацію. Грозою «общаги» був трирічний кіт. Вусань жив один після того, як його покинула господарка. Годувальниця була єдиною, кого він підпускав до себе. Дівчина два роки справно приходила годувати свого вихованця. Але керівництво училища вирішило, що ціла кімната для кота — це вже занадто. Тому в рамках виконання розпорядження про звільнення незаконно займаного приміщення тварину виселили. Це зробили співробітники відділу судових приставів Сиктивкара...