Вечірнє засідання 19 березня
 
Народні депутати ухвалили низку проектів постанов про проведення парламентських слухань. Зокрема, 17 квітня перед черговою річницею аварії на ЧАЕС відбудуться парламентські слухання «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи», метою яких є проаналізувати комплекс заходів, спрямованих на подальшу соціальну, медичну і психологічну реабілітацію чорнобильців.
Голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, представляючи проект постанови, наголосила, що назріла потреба нової якості політики у сфері подолання наслідків аварії на ЧАЕС.
Під час обговорення депутати звертали увагу, що нині накопичився цілий комплекс колосальних проблем — від медичних до соціальних та технічних. Адже цієї зими від снігу впав дах старого саркофага, а будівництво нового об’єкта «Укриття» триває дуже повільно, перетворюючись на «чорну дірку» державного бюджету. А стан виконання чинного законодавства в чорнобильській сфері, особливо нарахування пенсій ліквідаторам-чорнобильцям, є катастрофічним.
За проведення парламентських слухань виступили представники всіх фракцій: як провладних, так і опозиційних. Однак комуністи не брали участі в усіх голосуваннях. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи не голосуватимуть за жодне питання, поки не буде скасовано пенсійну та медичну реформи.
Водночас депутати не захотіли проводити парламентські слухання про екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні. За проект відповідної постанови, також запропонованої І. Сех, проголосували лише 161 депутат. Пропонувалося провести широку громадську дискусію щодо наслідків видобутку сланцевого газу як альтернативного джерела енергії, адже мешканці Луганської, Донецької та Харківської областей, на територіях яких планують видобувати сланцевий газ, стривожені можливим негативним впливом розробки нових родовищ на довкілля та здоров’я людей. Представники Партії регіонів наголошували, що запаси сланцевого газу в Україні посідають четверте місце в Європі й у багатьох європейських країнах успішно триває видобуток альтернативного виду палива. Комуністи запропонували провести місцеві референдуми на цю тему.
Також загалом прийнято постанови про проведення парламентських слухань з питань оздоровлення та відпочинку дітей і молоді (3 квітня), «Про стан виконання судових рішень в Україні» (22 травня), «Стан дотримання прав людини в Україні» (12 червня).
Потім депутати перейшли до розгляду питання про призначення позачергових місцевих виборів. Було внесено 117 проектів постанов. Однак після виступу голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давида Жванії лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк став вимагати від головуючого Володимира Рибака спочатку розглянути питання про вибори в Києві — міського голови та Київради. Його підтримав і лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко, наполягаючи не відкладати це питання на завтра. Він запропонував розглянути одну постанову про місцеві вибори в регіонах, а тоді перейти до питання про вибори в Києві. Однак представники більшості були проти цього, наголошуючи: якщо розгляд питання розпочався, то треба його завершити і лише тоді перейти до наступного питання про вибори в Києві.
В. Рибак поставив на голосування декілька проектів постанов про призначення позачергових виборів у регіонах на 2 червня, які було прийнято конституційною більшістю, і повідомив, що питання про вибори в Києві розглядатимуть завтра.
На початку вечірнього засідання головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання з питань сприяння врегулюванню придністровського конфлікту, головою якого обрано народного депутата Сергія Гордієнка.