Але чи розв’яжуть проблему в цілому?
 
Тема незаконно встановлених на зупинках громадського транспорту та біля входів у метрополітен так званих малих архітектурних форм (МАФів) — постійна на сторінках «Голосу України». Адже вони перетворили ці території на смердючі «шанхаї», як короста в’їлися в тіло міста. Редакція не раз, хоча й безуспішно вимагала від київської влади не тільки позбутися цих паразитів, а й не допускати їх появи надалі.
Тепер, здається, справа зрушила з мертвої точки: прес-служба департаменту міського благоустрою і збереження природного середовища КМДА повідомила, що розпочато масштабний демонтаж нелегально встановлених МАФів біля станцій підземки. Крім того, багато з них розташовані уздовж вулиць з порушеннями правил дорожнього руху, згідно з якими заборонено розміщення тимчасових споруд на відстані менше 5 м від проїзної частини.
Нині департамент міського благоустрою та збереження природного середовища визначає об’єкти, встановлені з порушенням державних будівельних норм поблизу підземки, згідно з якими розміщення будь-яких споруд комерційного призначення в радіусі 20 м від входів і виходів метро заборонено. Невдовзі, обіцяють його керівники, всі станції будуть очищені від незаконних кіосків.
Отже, кіоски, намети й торговельні лотки біля станцій метро міська влада обіцяє прибрати, що чудово. Але чи розв’язує це проблему засилля МАФами Києва в цілому? Так, територію поблизу станцій у радіусі 20 м від них очистять. А чи не з’являться вони відразу й дуже скоро — на 21 метрі, створивши нові «шанхаї»? Кияни вже не раз переконалися, що від перестановки кіосків їх кількість аж ніяк не зменшується: знімають МАФи в одному місці, а вони негайно з’являються в іншому. Крім того, нехай би міські начальники зайшли в підземні переходи біля станцій метро: ось де клоака так клоака! У досить просторих переходах — не те що пройти, а протиснутися буває складно. Про бруд, сморід і казати годі. Тому, дорогі наші батьки міста, проявіть мужність, візьміться-но за цю проблему в цілому, по-справжньому і всерйоз: приберіть незаконні МАФи з вулиць Києва.
А може, це, хоч як сумно, особливий київський феномен, привнесений «лисими хлопцями» 90-х — городянам, які не запротестували і не заперечили: копошитися в бруді, пробиратися до зупинки громадського транспорту через базари, чіпляючись головами за труси й бюстгальтери, що висять над дорогою, купувати м’ясо і заморожену рибу, яка тане на очах, із тротуару? Ну що за проблема: улаштувати торговельні ряди на спеціально обладнаних майданчиках — ринках, де адміністрація стежила б за дотриманням санітарних норм і благоустроєм території? Чому ми терпимо таке свинство, як зараз? Адже тепер соромно ще не дуже давно найчистіше й найкрасивіше місто показувати приїжджим. Місто, яким ми так пишалися і яке тепер потонуло у роздраї МАФів.
Але надія є... Потрапили на очі рядки невідомого автора: «Місто моє, я проб’юсь через усі розпродажі — щоб знайти твою душу за прадавніми слідами...»
 
На знімку: підземний перехід до станції метро «Позняки».
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.