Шостого лютого в «Голосі України» опублікована моя замітка за назвою «Викрутаси навколо храмового комплексу воїнів-афганців, або Які духовні орієнтири у православної церкви Московського патріархату».

У ній ішлося про спроби рейдерського захоплення чиновниками від церкви храму, який воїни-афганці та члени сімей загиблих у Афганістані відбудовували власними силами і впродовж 20 років утримували. Всі наші кроки щодо розв’язання цієї проблеми не дали бажаного результату, тому ми й звернулися до газети. Реакція Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) була негайною.

Ветеранів афганської війни й актив релігійної громади церкви Воскресіння Христового — Храму пам’яті загиблих і ветеранів Афганістану запросили на зустріч із керуючим справами УПЦ МП, першим вікарієм Київської Митрополії, ректором київських духовної академії і семінарії митрополитом Антонієм, вищими ієрархами УПЦ МП. У ній також брали участь представники управління у справах національностей і релігій Міністерства культури України та адміністрації Президента України.

Результатом стало цілковите розв’язання непорозумінь, які виникли у взаєминах релігійної громади нашого храму з окремими священнослужителями. Настоятелем і главою релігійної громади церкви Воскресіння Христового — Храму пам’яті загиблих і ветеранів Афганістану призначено першого проректора київських духовної академії і семінарії, протоієрея отця Сергія (Ющика), у назву храму повернуто формулювання «Храм пам’яті загиблих і ветеранів Афганістану»,  у статуті громади готуються деякі зміни. Храм знову відчинили для богослужінь і відправлення релігійних обрядів. Сьомого березня перший вдячний молебень відслужив новий настоятель храму протоієрей отець Сергій.

Олег ВИБОРНОВ, ветеран війни в Афганістані.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (із архіву «Голосу України»).