У Міністерстві охорони здоров’я України розробляють національну концепцію регулювання цін на ліки. Вона зобов’яже фармацевтичні компанії зазначати вартість при реєстрації медпрепаратів в Україні. Про це вчора на прес-конференції у Києві повідомив керівник ДП «Державний експертний центр» Михайло Нестерчук. Така політика МОЗ, на думку фахівців, зробить медпрепарати доступнішими для населення. Адже деякі з них у вітчизняних аптеках дорожчі, ніж за кордоном.
«Ця концепція ґрунтується не тільки на тому, що ми повинні встановлювати граничні ціни, надбавки, а ще контролювати і моніторити. Також маємо впроваджувати сучасні європейські механізми, які б не дали змоги компаніям поводитися на ринку так, як їм заманеться», — прокоментував зміни Михайло Нестерчук.
Одним з ноу-хау, передбачених у концепції, є декларація ціни лікарського засобу при його реєстрації фармацевтичною компанією в Україні. Такої норми раніше не було. За словами керівника Державного експертного центру, вже найближчим часом концепцію закінчать та винесуть на громадське обговорення.
Це ще одна добра справа уряду, який взявся навести лад на вітчизняному фармринку. Прем’єр-міністр України Микола Азаров вимагає ліквідувати корупцію в ціноутворенні на імпортні лікарські препарати, а також збільшити виробництво вітчизняних медикаментів.
Впровадження ПДВ зі ставкою 1—2% не може спричинити підвищення вартості медпрепаратів, оскільки між іноземними компаніями-виробниками точиться досить жорстка конкурентна боротьба, повідомляє прес-служба Державної служби України з лікарських засобів. Необхідно впровадити інструменти референтного ціноутворення не тільки на засоби для гіпертоніків, а й на інші соціально необхідні рецептурні препарати, щоб зафіксувати вартість іноземних ліків при постачанні їх в Україну, йдеться у повідомленні.
У разі зменшення маркетингових витрат на рекламу та інші інструменти для просування препаратів в Україні, закордонні виробники вже нині можуть знизити ціни на ліки, вважають у Держслужбі з лікарських засобів.