«Голос України» на своїх сторінках і на сайті golosukraіne. com продовжує дискусію стосовно впровадження реформ у медичній галузі. До обговорення запрошуємо всі зацікавлені сторони. Головна його мета — разом розібратися, куди нас приведуть запропоновані МОЗ зміни, що, зрештою, отримає користувач медичних послуг і ті, хто їх надає, скільки коштуватимуть такі нововведення. Ми маємо право знати, що відбувається, і брати участь у цих реформах, разом виправляти помилки на шляху їх адаптації в наше життя.
Колектив Чернігівського обласного шкірно-венерологічного диспансеру через редакцію «Голосу України» звернувся з відкритим листом до міністра охорони здоров’я України Р. Богатирьової та президента української асоціації лікарів дерматовенерологів і косметологів 
В. Степаненка. Медичні працівники цієї установи вважають, що реформи чи будь-які зміни в системі охорони здоров’я не можна проводити без публічного фахового обговорення, без урахування думки і висновків медичних фахівців, які працюють безпосередньо з хворими на місцях. Доцільно було б вивчити і посилатися на досвід інших країн. Особливо звернути увагу на фінансову складову, без якої не проводяться реформи в країнах Європи.
Медичні працівники чернігівського ОШВД унаслідок проведення реформи в системі охорони здоров’я очікують поліпшення матеріально-технічної бази лікувальних закладів, оновлення лікувально-діагностичної апаратури, збільшення бюджетного фінансування, що дасть можливість нормально працювати державному закладу охорони здоров’я.
Свої міркування щодо змін у системі охорони здоров’я дерматовенерологи виклали і стосовно своєї спеціалізації. Ураховуючи, що дерматовенерологічна допомога населенню України передбачає і систему протидій розповсюдженню соціально небезпечних інфекційних захворювань, вони вважають за доцільне зберегти диспансерний метод надання такої допомоги, що дасть можливість впровадити загальноєвропейську модель, за якої хворі звертаються просто безпосередньо на прийом до лікаря дерматовенеролога.
На думку практикуючих спеціалістів, недоцільно проводити розподіл дерматовенерологічної служби на дерматологів і венерологів, бо це призведе до значних фінансових витрат щодо матеріально-технічної бази, лікувальної і діагностичної апаратури, медикаментозного забезпечення тощо. У штатному розписі центральних районних лікарень має обов’язково залишитися посада лікаря дерматовенеролога, тому що є безліч захворювань шкіри та слизових оболонок, за яких інші спеціалісти не в змозі надати відповідну спеціалізовану допомогу.
«Ураховуючи те, що в обласних центрах залишаться обласні шкірно-венерологічні диспансери, пропонуємо на базі шкірвендиспансерів міст обласного підпорядкування (Ніжин, Прилуки) відкрити відділення обласних шкірвендиспансерів, що приведе не лише до економії бюджетних коштів, а й до поліпшення надання дерматовенерологічної допомоги населенню», — йдеться у листі.
У своєму зверненні медики Чернігівського ОШВД виступають із громадською ініціативою на законодавчому рівні затвердити кримінальну відповідальність особі чи групам осіб, які розробили реформи чи зміни в системі охорони здоров’я, що завдали шкоди громадянам України, призвели до погіршення діяльності закладу охорони здоров’я.
 
Під цим зверненням підписалися головний лікар Чернігівського ОШВД, заслужений лікар України, академік Української Академії наук В. Максимонько і ще дев’ятнадцять медичних працівників.