Місцева влада Дрогобича запропонувала об’єднати загальноосвітні школи №№3, 8, 11, де мала наповненість класів і умови, м’яко кажучи, не найкращі. Перші дві школи — це у Дрогобичі, запланували об’єднати з ЗОШ №15 та №16, а третю — у Стебнику — з ЗОШ №18.

Наміри депутатів міськради викликали обурення. Педагоги, батьки (понад 200 осіб) на акції протесту під стінами ратуші вимагали «залишити все, як є».

Багатьох вразив виступ вчительки ЗОШ №8 Ольги Білецької, яка казала, що влада не хоче слухати вчителів і прагне залатати дірки в бюджеті за рахунок освіти. Протестувальники порадили міській раді залучати кошти інвесторів та відкривати нові підприємства, а не закривати школи і звільняти фахівців. Начальника міського відділу освіти Петра Сушка вони не стали слухати, бо той озвучував думку можновладців.

«Зламати психіку дітей і залишити вчителів без роботи легше, ніж шукати оптимальний варіант», — вважає завідувач відділу Львівської обласної організації профспілки працівників освіти та науки Мар’ян Калин, який приїхав у Дрогобич підтримати колег.

У Дрогобицькій міській раді за гуманітарний блок відповідає секретар ради Тарас Метик, який висловив свою думку.

Співрозмовник наводить аргументи досить емоційно, бо не погоджується з твердженням учителів, ніби їх влада не хоче вислухати.

— Як нам жити далі, якщо торік ми брали дотацію? — запитує Тарас Метик. — На одного учня виділяють 6832 гривні. Але ще треба заплатити за тепло, газ, світло. З інших шкіл, де велика наповнюваність класів, ми беремо щороку по 800—900 тисяч і віддаємо туди, де порожні класи. Це справедливо?

Позиція влади: об’єднати заклади і зберегти вчительські колективи. У Стебнику, наприклад, ЗОШ №6 заповнена на 40 відсотків, №7 — на 45. А нова школа №18 з чудовими умовами може вмістити до півтори тисячі учнів. Тут є басейн, хороший спортзал, реабілітаційний центр для дітей-інвалідів.

Влада тут планує відкрити творчі класи для обдарованих учнів не тільки з Дрогобича, а й з навколишніх районів.

— Йдеться про оптимізацію мережі, — коментує ситуацію начальник департаменту освіти та науки ОДА Михайло Брегін. — Ще конкретних рішень не прийнято. Без згоди громади ніхто нічого не робитиме. Але згадані навчальні заклади виживають за рахунок інших. Якщо фінансування виділятимуть у залежності від кількості учнів, то неперспективні школи припинять своє існування і без чийогось втручання.

 

Львівська область.

Від редакції

На черговій сесії депутати вкотре розглянули питання оптимізації освітньої мережі Дрогобича. Учителі та батьки знову пікетували міськраду (на знімку). Під тиском громадськості вона прийняла компромісне рішення: ЗОШ №№ 8, 11, 15 функціонуватимуть, але фінансування на них не збільшили. Заощаджуватимуть за рахунок видатків на обладнання, навчальні матеріали. Школам доведеться залучати спонсорські кошти і додаткові джерела. Про якість знань в умовах жорсткої економії не йшлося... 

За подіями у Дрогобичі «Голос України» стежитиме і розповідатиме читачам. 

Фото Ярослава ГРИЦИКА.

А як у них?

    Батьки виступають проти модернізації

Батьки школярів у Вашингтоні пікетували будинок мера, протестуючи проти закриття шкіл. Влада запланувала реорганізувати половину із 20 закладів одного з районів міста з метою «ефективного використання ресурсів». Батьки також взяли участь в національній акції, виступаючи проти приватизації освітніх установ, що відбулася в кінці січня 2013-го.

Закриття шкіл, в основному під виглядом «модернізації» чи «реорганізації», є звичайним явищем для політики глобальних неоліберальних реформ у багатьох країнах. Нещодавно повідомлялося про ліквідацію закладів у Крайстчерчі (Нова Зеландія). Такі реформи нерідко руйнують налагоджені зв’язки між школами та громадами, а також слугують прикриттям для зміни статусу закладу та його переходу в комерційний, приватний сектор, як це відбувається, наприклад, у Чикаго (США).

Дослівно

— Ми не один місяць говоримо про оптимізацію мережі. З 2003-го по 2013 рік кількість учнів зменшилася майже на сім тисяч. Класів стало на 120 менше. У деяких закладах наповнюваність до 40 відсотків. У ЗОШ №8 лише 169 учнів, а має бути 550. Навчаються діти у старих приміщеннях. За 500 метрів ЗОШ №16. Гарні умови, хороший колектив. Зрозумійте, ми змушені рахувати гроші й шукати альтернативу.