Апеляційний суд Донецької області направив на новий розгляд справу громадського активіста Костянтина Лаврова, якого звинувачували у вимаганні сім тисяч доларів у комерційного директора однієї будівельної компанії. Вона займається спорудженням офісної будівлі на місці колишнього готелю в обласному центрі. Мешканці сусідніх будинків висловили незадоволення і перешкоджали встановленню паркану та заїзду техніки на будмайданчик. Люди стверджували, що висотка погіршить умови їхнього проживання та екологічну обстановку в мікрорайоні. Одним із активних учасників протестів був Костянтин Лавров.

Представники забудовника почали шукати зустрічі із активістом, аби домовитися про вирішення конфлікту. Під час зустрічі залишили теку, в якій виявилася велика сума грошей. Лаврова затримали просто біля виходу із кав’ярні. Через рік Ворошилівський районний суд Донецька виніс вирок: п’ять років позбавлення волі.

«Тепер апеляційний суд скасував вирок, а справу направив до першої інстанції на новий розгляд. У своєму рішенні апеляційний суд вказав, що районний суд, по суті, написав не вирок, а документ у вигляді протоколу судового засідання. Тобто перерахував факти і свідчення, не давши жодного аналізу, не вказавши, чому він ці докази прийняв, а інші — ні, не усунув суперечності в доказах. Тобто суд апеляційної інстанції взагалі не вважає це вироком», — розповіла адвокат підсудного Тетяна Іванова.

На її думку, таке рішення фактично виправдовує її підзахисного: «Із того, що написано, під кожним рядком читається виправдувальний вирок. Мені здається, апеляційний суд не взяв на себе сміливості винести виправдувальний вирок — нехай це зробить суд першої інстанції».

Засідання суду, який розпочне новий розгляд справи, призначене на 18 лютого. Тетяна Іванова зазначила, що одразу заявлятиме клопотання про зміну запобіжного заходу для свого підзахисного, який перебуває у слідчому ізоляторі півтора року. 

На знімку: Костянтин Лавров у залі Ворошилівського районного суду. Липень 2012 р. 

Фото автора.