Вечірнє засідання 10 лютого

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході України Ірина Геращенко (Блок Петра Порошенка) виступила із заявою щодо обстрілу пункту командування АТО в Краматорську.
Парламент ухвалив у цілому зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 423 (235 — «за»). Згідно з цим законом буде надано статус інвалідів війни постраждалим на Майдані під час Революції Гідності — масових акцій  громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013-го по 21 лютого 2014 року, котрі звернулися по медичну допомогу в період з 21 листопада 2013-го по 30 квітня 2014 року і стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я.
Водночас дія закону не поширюється на працівників міліції, спецпризначенців, військовослужбовців внутрішніх військ, Збройних Сил та інших військових формувань, яка також отримали інвалідність унаслідок поранень на Майдані. Порядок надання статусу інваліда війни цій категорії осіб визначатиме Кабінет Міністрів України. А зв’язок набутої інвалідності з пораненнями на Майдані має встановлюватися за результатами медико-соціальної експертизи.
У цілому, з урахуванням пропозицій Президента, прийнято проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» №0963 (237 — «за»). Ухвалення законопроекту, як розповів доповідач, член бюджетного комітету Віктор Пинзеник, має на меті привести у відповідність до Конституції України низку  положень Бюджетного кодексу України, що стосуються повноважень Президента України, Кабінету Міністрів України, Рахункової палати, інших державних органів у сфері формування державної бюджетної політики, виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства.
Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», який депутати розглянули із пропозиціями Президента, за результатами голосування було відхилено.
Група народних депутатів із фракції Блоку Петра Порошенка, Радикальної партії, «Самопомочі», «Батьківщини» та позафракційні оточили парламентську трибуну з вимогою відреагувати на виявлені факти неперсонального голосування під час призначення на посаду Генерального прокурора України Віктора Шокіна та повернутися до голосування за цю постанову. Депутати вимагали від головуючого оголосити перерву та надати їм слово для заяви.
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що надійшла заява від десяти народних депутатів щодо фактів неперсонального голосування за призначення В. Шокіна Генпрокурором, яку він направив до Регламентного комітету для розгляду. «Після розгляду комітету визначимося, як діяти далі відповідно до законодавства і Регламенту Верховної Ради», — сказав Гройсман.
Андрій Тетерук («Народний фронт») закликав депутатів сісти на робочі місця і не блокувати трибуну, а якщо є випадки кнопкодавства — переголосувати. «Блокування не приводить до будь-якої позитивної дії», — сказав депутат.
Після цього головуючий оголосив вечірнє засідання закритим.

Дослівно

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на сході України Ірина ГЕРАЩЕНКО:

— Абсолютно очевидно, що терористи намагаються зірвати Мінські переговори, терористи хочуть залякати мирні міста України, цивільне населення, наших військових, державу Україну, і весь світ шантажувати російською зброєю. Верховна Рада має засудити звірячий прояв тероризму і війну проти цивільного населення України.