Хто хоч раз у житті пережив зубний біль, знає, яким гострим і нестерпним він буває. Коли не допомагає навіть дуже сильне знеболювальне, одна надія на стоматолога...

Якщо болить, прикладайте сало

Хмельничанка Олена Андріївна намагалася вгамувати зубний біль і таблетками, і народними засобами, але результату не було. Згодом на яснах з’явився нарив, тож довелось поквапитися до чергового лікаря в Хмельницьку обласну стоматологічну поліклініку.

У хірурга пацієнтка попросила одне — швидше видалити зуб. Той припустив, що його можна ще полікувати і зберегти. Але особливо не наполягав, бо зробити рентгенівський знімок, який міг би дати повну картину, не було можливості — чергових рентгенологів у вихідні просто немає. Тож у такі моменти доводиться покладатися на інтуїцію, а не на якісь дослідження. А цього буває замало.

Підтвердило це те, що вже другого дня після видалення біль продовжувався, запалення поширилося на всі ясна. Довелося знову йти до поліклініки.

Стоматолог оглянув, але тільки руками розвів: запалення на яснах — не наш профіль. Єдине, що зумів порадити, — прикладати до хворих місць цілющий листок алое і направив у кабінет до спеціаліста. Там уважно вислухали, оглянули, але повідомили, що... це теж не їх профіль. Бо тут лікують пародонтоз.

— Не потрібно лікувати, просто порадьте хоч якісь ліки, — не втрачала надії пацієнтка. — Уже не сила терпіти.

— А ви прикладайте сало — дуже ефективний народний засіб, — знайшлась лікар. — Не допоможе — приходьте через три-чотири дні, будемо щось думати.

На цьому прийом завершився. Але біль не зупинився...

Що в такому разі пацієнту робити далі?

Діагноз самотужки встановлювали через Інтернет

Не хочеться розпочинати дискусію щодо ефективності народних методів лікування зубів. Але погодьтеся, порада кваліфікованого лікаря, котрий не одне десятиліття присвятив стоматології, лікуватися салом, видається щонайменше дивною. Невже в обласному стоматологічному закладі, а відповідно до статусу тут і спеціалісти мають бути найкращі, не знають нічого іншого?

За діагностування і лікування взялася вся сім’я Олени Андріївни. По консультацію звернулися до Інтернету. Сказати правду, серед порад там знайшли і листок алое та сало. Але вони були на останньому місці. Сучасна стоматологія давно послуговується зовсім іншими засобами та методами. Невже це таємниця для практикуючих стоматологів?

Щоправда, поряд із наведеними статтями і лікарськими засобами майже скрізь іде одне застереження: в разі сильного зубного болю, а тим паче такого, що пов’язаний із гнійними наривами, треба одразу йти до стоматолога.

Але не в нашому випадку. Тут довелося обирати лікування на... сімейній раді. Ніхто не впевнений, що був обраний правильний шлях, проте за кілька днів хворій стало трохи легше.

 

Хмельницький.