Люди похилого віку можуть не обмежувати себе в їжі

На здоров’я тих, кому за 75 років, харчування не дуже впливає. Такого висновку дійшли американські дослідники з Пенсильванського університету.
Відомо, що надмірне обмеження в харчуванні іноді застосовується під час лікування надлишкової ваги в людей похилого віку. Але з’ясувалося, що такий мораторій не дасть бажаного результату, якщо людина старша 75 років.
Учені не виявили жодного зв’язку між раціоном харчування і частотою розвитку серцево-судинних захворювань, метаболічного синдрому, цукрового діабету... Підвищений ризик розвитку гіпертонії відзначають лише в людей цієї вікової категорії, які вживають занадто багато солодощів, хліба та молочних десертів.
Експерти дійшли висновку, що людям похилого віку не варто занадто обмежувати себе в їжі, розраховуючи в такий спосіб схуднути або запобігти захворюванням.
Клей для кісток
Шведським фахівцям удалося створити унікальний клей для кісток, який здатен склеїти навіть найскладніші переломи. Протягом 14 років співробітники Королівського технологічного інституту працювали над створенням незвичайного матеріалу.
Клей достатньо нанести і спрямувати на місце перелому галогенну лампу, щоб він затвердів. Матеріал абсорбується організмом, коли кістки зростаються. Учені стверджують, що лікування складних переломів, включаючи травми хребта й черепа, за допомогою такого клею можна здійснювати під місцевим наркозом, скоротивши процес відновлення. Нині матеріал проходить перевірку на токсичність. За словами творців клею, перші операції з його застосуванням проведуть уже цього року.
Самотність підвищує ризик передчасної смерті
Це стосується і чоловіків, і жінок, особливо тих, хто подолав 40-річний рубіж, довело нове дослідження експертів з університету Дюка (США). Воно розроблялося з урахуванням характеру особистості, який може помітно вплинути на ризик розвитку ішемічної хвороби серця в майбутньому. Такі риси включають оптимізм, песимізм, депресію, товариськість і ворожість.
Вплив інших поведінкових чинників (таких як освітні та професійні досягнення, паління та алкоголь, заняття спортом) також ураховувалися разом із зміною сімейного стану.
Результат виявився такий: порівняно з одруженими в самотніх людей ризик смерті в середньому віці вдвічі вищий. Крім того, ті, хто раніше був одружений, але згодом залишився самотнім, у півтора разу частіше гинуть у середньому віці. Дослідники припустили, що «хронічна самотність» може стати одним із ключових елементів, які призводять до смерті. Люди, одружені, мають кращу соціальну підтримку, а також можуть покладатися на своїх партнерів.
За матеріалами інтернет-сайтів.
Мал. Вадима СИМИНОГИ.