У Сумах — три університети й академія. Одними з найкращих вважаються гуртожитки державного університету. Та навіть у них ситуація далека від ідеальної.

Насамперед — плата, яка не по кишені для більшості дітей. Позаторік для бюджетників вона становила 1160, для контрактників — 1610 гривень за навчальний рік. Торік цифри «причесали» і заломили 1910 гривень. Нинішнього року вартість проживання зросла одразу на 25 відсотків. У гуртожитку, де мешкає 800 студентів, лише одна для дівчат і хлопців душова, яка доступна вранці з 6-ї до 10-ї, увечері — з 16-ї до 23-ї. Чимало студентів, намагаючись звести кінці з кінцями, підробляють сторожами, офіціантами, вантажниками... З роботи повертаються пізно, а змити пил і напруження «студентського життя» ніде. Немає навіть де чаю зігріти, оскільки згідно з розпорядженням адміністрації закладу, душова і електроплити знеструмлюються об 11-й вечора. Тримати побутові прилади у кімнатах заборонено. Тож чимало майбутніх корифеїв природничих наук дивляться студентські сни невмитими та ще й на голодний шлунок.

Незлим тихим словом згадуватимуть студентське життя-буття й чимало студентів національного аграрного університету, у власності якого чотири гуртожитки. Багато з них скаржаться на «життя за розкладом». Електроплити там працюють по дві-чотири години на добу. Не набагато довше радують тіло й теплий душ. Утім, це — ягідки, адже по п’ятницях і суботах душові завжди закриті.

Не дуже у гуртожитках аграрного раді й відвідувачам. «Їх взагалі воліють впритул не бачити, — в один голос зізнались три подруги-третьокурсниці. — Тільки й того, що силоміць за двері не випроваджують. Казармені закони застосовують навіть для молодят із сімейного гуртожитку, де також діє команда: «Не пускати!».

Не краща ситуація і в педуніверситеті. Гуртожиток №2, приміром, ремонтують по півповерху за літо. Певно, запозичивши досвід колег з аграрного, керівництво адміністративно-господарського відділу закладу також зробило гуртожитки «режимними об’єктами». Був випадок, коли до мешканки вахтер не пропустив двоюрідну сестру, а до іншої — чоловіка...

А ще у гуртожитках педагогічного чимало кімнат, де взимку через рами свистить вітер. Хоча місячна плата за проживання не така вже й маленька — 250 гривень з «носа». Майбутні педагоги розповіли, що у гуртожитку №3 взагалі немає душових кімнат, а у четвертому — душ на кшталт фінської бані, де жінки з чоловіками миються з однієї ряжки.

Утім, я не звинувачуватиму керівників у всіх гріхах, хоча і вони часом серйозно перегнули палку. Маю на увазі «заморожені» душові, «запломбовані» газо- та електроплити, «пропускний режим» та інші «ноу-хау» вчених мужів. Сподіваюсь, наведені у цій публікації скарги студентів опустять деяких сумських епігонів на грішну землю... Але сліди ведуть і до урядовців, від яких істотно залежить фінансування освіти. Однак це інша тема...

 

Сумська область.