Центр навчання відкрився на Петровському машинобудівному заводі в Донецьку. Тут робітники шахт навчатимуться працювати з уніфікованими телекомунікаційними системами диспетчерського контролю та автоматизованого керування гірничими машинами і технологічними комплексами (УТАС). Такі системи контролюють ситуацію під землею та в разі небезпеки відключають напругу на аварійній дільниці. Головна мета запровадження таких систем — запобігання вибухам, пожежам, аваріям із груповими нещасними випадками та підвищення безпеки праці шахтарів.

Але техніка вимагає від обслуговуючого персоналу високої кваліфікації, тому й виникла необхідність  створення нового центру. До його складу, зокрема, входить навчальний штрек з робочим устаткуванням та апаратурою, який повністю імітує гірничу виробку. Під час «уроків» моделюються реальні ситуації в шахті та відпрацьовуються дії обслуговуючого персоналу системи. Є в центрі навчальна диспетчерська та лекційна зали.

На відкриття центру підприємство витратило близько 2 мільйонів гривень бюджетних коштів. Сьогодні системами УТАС, які дають змогу мінімізувати людський чинник під час прийняття відповідальних рішень у керуванні вугільним підприємством, оснащено 32 українські шахти.