У Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч з координатором проектів ОБСЄ в Україні, Послом Мадіною Джарбусиновою. Під час зустрічі голова комітету Валерій Пацкан запевнив представника ОБСЄ, що комітет налаштований на конструктивну роботу та конкретні результати. «Ми вдосконалюватимемо українське законодавство щодо прав національних меншин. Це особливо актуально для Закарпаття, яке я представляю, бо там проживає більше 60% ромів (циган). Також співпрацюватимемо у сфері гендерної політики, бо це є програмою політичної сили, котру я представляю. У червні плануємо провести парламентські слухання стосовно дотримання прав людини в Україні», — зазначив В. Пацкан.
У свою чергу, Посол Мадіна Джарбусинова розповіла про успішні проекти, які були реалізовані в Україні, зокрема підвищення кваліфікації суддів в частині дотримання прав людини при підготовці рішень судів. «З цього питання ми провели ряд успішних тренінгів. Нині активно працюємо над захистом прав жінок, котрі страждають від побутового насилля. Готуємо законодавчі норми щодо протидії торгівлі людьми, захисту прав сурогатного материнства», — розповіла вона.
Перший заступник голови профільного комітету Андрій Шевченко підкреслив, що необхідно використати європейський досвід при підготовці законопроектів про мирні зібрання та про захист прав ув’язнених. Керівництво комітету сподівається, що співпраця з ОБСЄ допоможе Україні вдосконалити законодавство в сфері захисту прав людини. У зустрічі також взяли участь народні депутати Ірина Луценко, Василь Самойленко, Богдан Бенюк, координатори проектів ОБСЄ в Україні Наталія Ступницька та Тетяна Руденко.