На розгляді Комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя перебувають 30 законопроектів. З підготовки 13 із них комітет визначено головним.
Серед них — проект закону «Про внесення змін до статті 99 Кодексу адміністративного судочинства України» (щодо строків оскарження нормативно-правових актів).
Зокрема, автор законопроекту народний депутат Юрій Одарченко («Батьківщина») пропонує статтю 99 КАС доповнити нормою, відповідно до якої поняття позовної давності не поширюватиметься на випадки оскарження чинних нормативно-правових актів. Отже, особа матиме можливість у будь-який момент подати відповідний позов.
Згідно з чинним законодавством особи мають можливість оскаржити нормативно-правовий акт лише протягом шести місяців після його прийняття або після вступу до правовідносин, на які він розповсюджується. Дане обмеження, вважає парламентарій, призводить до звуження прав і свобод людини.
Крім того, за його словами, не відповідають законності випадки, коли суд залишає позовну заяву без розгляду, внаслідок чого продовжує діяти нормативно-правовий акт, який вочевидь суперечить чинному законодавству. Юристам доводиться вигадувати складні конструкції з метою виходу з такої ситуації, що затягує розгляд спорів та знижує прозорість і зрозумілість правосуддя.
Головне науково-експертне управління вже розглянуло законопроект і виявило деякі недоліки. Зокрема те, що в разі його прийняття у суб’єктів права з’явиться можливість безстрокового оскарження певних рішень суб’єктів владних повноважень. Це означатиме, що відповідні адміністративні позови можуть бути подані через 5, 10 або й 20 років після того, як особа дізналась про порушення свого права. Це суперечитиме принципу стабільності існуючих правових відносин, необхідністю додержання якого й зумовлено існування строків звернення до суду в адміністративному судочинстві та строків позовної давності в цивільному й господарському судочинстві.
Водночас експерти зазначили, що шестимісячний загальний строк звернення до адміністративного суду є надмірно коротким і в багатьох випадках невиправдано позбавляє громадян можливості звернутись до суду по захист своїх прав. З огляду на це Головне науково-експертне управління вважає необхідним подовжити цей термін хоча б для випадків оскарження нормативно-правових актів. Однак більш оптимальним шляхом поліпшення закону в цьому питанні, на їхню думку, було б відновлення скороченого в 2010 році загального строку звернення до адміністративного суду до одного року.
Вл. інф.