Харківська центральна клінічна лікарня №5, де проходить лікування Ю. Тимошенко, дедалі більше стає центром політичних баталій, а не надання медичних послуг. Сьогодні в Харкові має відбутися чергове засідання суду у справі ЄЕСУ, головним фігурантом якої є колишня прем’єр-міністр. А напередодні біля стін лікарні противники і прихильники Тимошенко трохи не зійшлися в рукопашній сутичці. У повітрі витало відчуття швидкої розв’язки тривалої тюремно-медичної драми.
Як відомо, кілька днів тому Юлія Володимирівна оголосила акцію громадянської непокори, відмовилася перебувати в палаті під спостереженням відеокамер, спати у своєму ліжку, спілкуватись із працівниками правоохоронних органів, заявивши, що коли її спробують силою доставити до зали судових засідань, то вона чинитиме гідний спротив.
У середу ближче до вечора події почали наростати як снігова куля. Народні депутати від ВО «Батьківщина» Олександра Кужель, Тетяна Слюз і Людмила Денисова добилися побачення з       Ю. Тимошенко, увійшли до гостьової кімнати і теж оголосили акцію громадянської непокори, заявивши, що не покинуть приміщення доти, доки не буде виконано законні вимоги Тимошенко. За їхніми словами, жоден ув’язнений Качанівської колонії не перебуває під цілодобовим відеоспостереженням і не обмежений у праві на телефонний зв’язок, як це відбувається з Тимошенко.
Через кілька годин заступник начальника Управління Державної пенітенціарної служби України в Харківській області Андрій Лапинський заявив, що жінки-народні депутати, які піднялися до Тимошенко, не інформували керівництво колонії або пенітенціарну службу про проведення акції протесту.
Депутати провели з Тимошенко всю ніч і наступний день. Головний лікар ЦКЛ Михайло Афанасьєв повідомив, що частину ночі Тимошенко провела разом з депутатами в кімнаті для зустрічей з адвокатами, частину — лежачи на кушетці в душовій кімнаті. За його словами, вночі в однієї із депутатів підвищився артеріальний тиск, їй було надано медичну допомогу, і тиск нормалізувався.
Вранці у четвер офіцери пенітенціарної служби намагалися переконати їх припинити незаконне перебування в лікарні разом з ув’язненою, але марно.
Через деякий час начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков заявив, що готує документи для позову до суду проти народних депутатів, які приєдналися до акції протесту екс-прем’єра Юлії Тимошенко і тепер відмовляються залишати кімнату для побачень у ЦКЛ, зазначивши, що вважає вимоги екс-прем’єра незаконними.
Після обіду сотні противників екс-прем’єр-міністра України почали збиратися на під’їзних шляхах під ЦКЛ №5, скандуючи гасла на кшталт: «Лікарня для пацієнтів, а не для піару депутатів!». Народний депутат Арсен Аваков підігнав до приміщення лікарні мобільний фургон як громадську приймальню. Співробітники міліції вибудували оточення, розводять протиборчі сторони, щоб звільнити проїжджу частину для машин швидкої допомоги.
Коли верстався номер, соратники Тимошенко так і не залишили її палату. Опозиціонери заявили, що в п’ятницю до Харкова прибуде кілька десятків народних депутатів від партії «Батьківщина».
Харків.