Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування провів перше засідання та вирішив низку організаційних питань.
Серед основних завдань, що постали перед новосформованим комітетом, — утвердження принципів децентралізації та деконцентрації повноважень під час реформування системи здійснення влади. А також зміцнення й удосконалення правової основи місцевого самоврядування, приведення її у відповідність до базових норм Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування тощо.
Під час засідання було також ухвалено рішення про створення п’яти підкомітетів. Так, головою підкомітету з питань місцевого самоврядування обрано народного депутата Євгена Карташова. Підкомітет опікуватиметься питаннями, пов’язаними із засадами місцевого самоврядування та органами самоорганізації населення; законодавчим регулюванням статусу депутатів Верховної Ради АРК, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів; спеціальним статусом міст Києва та Севастополя; службою в органах місцевого самоврядування, міжмуніципальною співпрацею.
Підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян очолив народний депутат Володимир Бондаренко. Предметами його відання є питання законодавчого регулювання виборів, референдумів та інших форм безпосереднього волевиявлення громадян. До компетенції підкомітету також належать питання статусу та діяльності Центральної виборчої комісії, Державного реєстру виборців. Народний депутат Олег Буховець обраний головою підкомітету з питань органів виконавчої влади.
Підкомітет розглядатиме, зокрема, питання законодавчого забезпечення діяльності Президента, Кабінету Міністрів, центральних органів виконавчої влади.
Головою підкомітету з питань державного будівництва обрано народного депутата Василя Гладія. До предметів його відання віднесено питання державних символів та державних нагород, знаменних подій, пам’ятних дат та ювілеїв, адміністративно-територіального устрою України.
Питаннями формування та виконання місцевих бюджетів, в тому числі міжбюджетних відносин, опікуватиметься підкомітет з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, який очолив Олександр Дудка. До відання підкомітету віднесено також питання щодо статусу об’єктів комунальної та спільної власності територіальних громад, земельних відносин і землекористування, житлово-комунального господарства.