Сотні небайдужих людей прийшли на площу Радянську до будівлі Ялтинського міськвиконкому, щоб на мітингу висловити свою думку про майбутнє рідного міста.

 

Багато подій минулого року, в тому числі й спроба закриття зубної поліклініки, ліквідація вечірньої школи, дослідно-виробничої бази НІВіВ «Магарач», спроба самозахоплення фірмами-забудовниками земельних ділянок, стали останніми краплями, що переповнили чашу терпіння ялтинців. Біля міськвиконкому вони зібралися саме в той день, на який було призначено громадські слухання з питання забудови Полікурівського пагорба, а також презентацію проекту реконструкції знаменитого фонтана «Купальниця» у центрі набережної. На думку городян, тут, просто на березі моря, плановано будівництво багатоповерхового ресторанно-торговельного комплексу з підземним паркінгом. Це, переконані вони, змінить вигляд скверу імені Некрасова, завдасть шкоди знаменитому віковому платану, зруйнує повітряні потоки, що приносять прохолоду з гір спекотними літніми днями. Багато хто відзначав, що історичний центр Ялти й так уже достатньо постраждав від будівництва бетонних монстрів. Вони виросли поруч із готелем «Ореанда», на перехресті вулиць Пушкінської та Боткінської, на місці колишніх їдальні «Бригантина» і магазину «Океан», а також у районі колишнього кінотеатру «Жовтень». Не до вподоби городянам і плани будівництва 26-поверхового комплексу на місці кінотеатру «Сатурн» (на площі Радянській). Як і те, що вже знесено будівлю цирку, на місці якого прискореними темпами піднімається чергова висотка. Водночас у місті так і не відкрили, як обіцяла влада, дитячі садки в приміщеннях закритих вечірньої школи та Будинку дитини. Не можуть зрозуміти люди, для кого побудовані багатоквартирні будинки, котрі тривалий час пустують і не заселяються.

Про все це ялтинці з обуренням говорили на мітингу, а також на громадських слуханнях, що відбулися в міськвиконкомі. Однак на зустріч із городянами так і не з’явилися представники фірми-забудовника, які, за їхніми словами, не встигли підготувати всі документи щодо проекту забудови Полікурівського пагорба і попросили перенести слухання на березень. Тоді не зрозуміло, на якій підставі вони намагалися проникнути на територію пагорба, встановлювали тут огорожу і били людей (прокуратурою порушено кримінальну справу за фактом хуліганських дій із застосуванням зброї)?..

Не менше питань спричиняють у городян інші проекти перебудови історичного центру, на котрі не змогли дати путньої відповідь ні виконуючий обов’язки міського голови, ні його заступник із головним архітектором Ялти. Люди, як показав мітинг, більше не вірять представникам влади, інвесторам і їхнім обіцянкам зробити місто гарнішим і комфортнішим, а для ялтинців створити нові робочі місця. Адже насправді після закриття Будинку дитини, вечірньої школи, інших організацій і підприємств люди втратили не тільки роботу, а й віру в справедливість.

Ялта.

Фото автора.