Експерти в сфері освіти й чиновники профільного міністерства підбили підсумки року, що минає. Громадська думка й бачення своїх досягнень директорами департаментів МОН України не збіглися.
Так, ті, хто брав участь у соцопитуванні, яке провели Центр освітнього моніторингу разом із Центром тестових технологій і моніторингу якості освіти, на перше місце за значенням поставили «довгий гальмівний шлях» ухвалення закону про вищу освіту. На другій позиції — непродумане й непідготовлене запровадження нових стандартів дошкільної та шкільної освіти, нових шкільних програм. На третій — Закон «Про основи державної мовної політики».
Респонденти також відзначили політизацію освіти напередодні парламентських виборів-2012, відтік випускників шкіл на навчання за кордон. У «мінусових» подіях року, що минає, опинилася спроба підпорядкування всіх ВНЗ профільному міністерству. А ось «плюс» здобули всенародне обговорення проекту закону «Про вищу освіту», студентські акції, укріплення ролі студентського самоврядування й створення на Facebook групи «Разом за кращу вищу освіту».
За словами голови правління Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Павла Полянського, усі шанси потрапити в список значимих подій мало повторне призначення Дмитра Табачника міністром освіти, а також обрання екс-директора Українського центру оцінювання якості освіти Лілії Гриневич головою профільного комітету Верховної Ради. Але це відбулося вже після завершення соцопитування.
Директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук зазначив, що респондентам важко було назвати справді резонансну подію року, яка зачепила б усіх. Як, наприклад, 2008-го введення зовнішнього незалежного тестування.
До того ж дві третини всього, що відбулося в сфері освіти в 2012 році, оцінено негативно учасниками опитування. Ігор Лікарчук дійшов висновку: гучні заяви чиновників про успіхи проведених реформ на практиці люди не підтримують.
Зазначимо, днями на сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту з’явилася стаття «Успіхи по-освітянськи-2012», яку було опубліковано в газеті «Освіта України» 24 грудня цього року. В ній чиновники профільного відомства звітують про свої досягнення на ниві «розумного, доброго, вічного». Рапортують без вдаваної скромності й конструктивної критики...
Зокрема, серед досягнень міністерства, якими найбільше пишається директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Олег Єресько, він назвав збільшення кількості дитячих садків, оновлення змісту дошкільного виховання й наявність «здоров’явмісного компонента» у шкільній освіті. А ще (цитуємо): «Безумовно, унікальним досягненням цього року стало проведення вперше Національного турніру зі шкільного футболу «Ми — господарі Євро-2012», учасниками якого стали майже 10 тисяч шкільних команд»...