На чергову сесію Житомирської обласної ради, як і на попередню, депутатам довелося проходити біля пікетувальників. 

Хоча питання щодо надання дозволу на розробку ільменітових руд на території декількох районів і не було включене до порядку денного, присутні заслухали народного депутата України Олександра Мирного і співголову Громадського руху опору «Врятуємо Полісся» Станіслава Гуменюка, які виступили з вимогою скасувати прийняте влітку рішення обласної ради про надання дозволу на дослідно-промислову розробку родовищ ільменітів, а також накласти мораторій на прийняття майбутніх рішень стосовно цього, передусім Торчинського родовища, допоки на вищому законодавчому рівні не будуть прийняті нормативно-правові акти про охорону навколишнього природного середовища та використання надр. Такі дозволи — то цвяхи в труну Житомирського краю, а не міфічні інвестиції, емоційно заявили вони.

У відповідь голова облдержадміністрації Сергій Рижук закликав не політизувати ситуацію. «Якщо обласну раду звинувачують у прийнятті необдуманого рішення, то не будемо й зараз приймати спонтанне рішення, без глибокого і професійного вивчення проблеми», — заявив він, пообіцявши присутнім, що жодних розробок не буде проведено, доки компетентна комісія не винесе свого рішення.

Як зазначив голова обласної ради Йосип Запаловський, резонансний проект рішення про отримання компанією «Надра України» дозволу на користування надрами Торчинського родовища титанових руд на території Радомишльського, Черняхівського, Коростишівського районів загальною площею 6 тисяч 129 гектарів перебуває у стадії вивчення. Цим займається профільна комісія обласної ради. Питання буде винесено на обговорення депутатів у березні наступного року.

Під час роботи сесії було внесено і проголосовано пропозицію про створення, окрім профільної, також спеціальної комісії для розгляду цього питання із залученням фахівців, представників усіх фракцій.

 

Житомирська область.