Для майже трьох сотень тисяч випускників шкіл наступний рік пройде під знаком вступної кампанії. Сьогодні вони думають не так про новорічні вечірки, як про майбутні випробування під час зовнішнього незалежного оцінювання. Не забувати про тестування закликає і Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО), який нагадує, що вже 4 січня розпочнеться реєстрація на сесію ЗНО, яка триватиме до п’ятого березня. Крім того, вищі навчальні заклади на своїх сайтах уже оприлюднили умови вступу. Тому, обравши професію та вуз, визначитися, з яких предметів складати тестування, буде нескладно. Інша справа — з підготовкою до ЗНО. На книжкових базарах уже з’явилися підроблені посібники з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. Як не втратити гроші й головне — якісно підготуватися до тестів, радить директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ірина Зайцева.
Щоб відрізнити справжнє видання від фальшивки, потрібно звертати увагу на те, чи є на його перших сторінках рекомендація Українського центру оцінювання якості освіти, розповідає директор центру Ірина Зайцева. «До нас зверталися деякі видавництва, і ми рецензували посібники», — наголосила директор. Водночас вона пообіцяла, що на сайті центру (http://testportal. gov. ua) з’явиться перелік і тих видань, які не слід купувати.
Для тих, хто тільки розпочинає підготовку, буде також цікавим дізнатися, чим сесія ЗНО-2013 відрізнятиметься від попередніх. Раніше абітурієнти, які складали тести мовами національних меншин, отримували два зошити із завданнями — українською та обраною мовою. Тепер, за словами Ірини Зайцевої, УЦОЯО відмовляється від такої практики. Наступного року абітурієнт, який складатиме тест не державною мовою, все одно отримає лише один зошит — тією мовою, яку він замовив. «Це пов’язано з тим, що ЗНО проводиться виключно за бюджетний кошт, і витрати на друкування двох зошитів досить великі. До того ж у нас були жартівники. Один учасник, наприклад, зареєструвався на три предмети: один замовив польською, інший — кримськотатарською, ще один — румунською. Коли ми зв’язувалися з такими особами, вони пояснювали, що хочуть перевірити, як володіють усіма мовами. Цього разу такої можливості в них не буде», — пояснила директор УЦОЯО.
Крім того, посилять наступного року й контроль за охочими списати. Якщо під час минулої сесії ЗНО металошукачі були лише на деяких пунктах тестування, то 2013-го, Ірина Зайцева сподівається, ними будуть обладнані більшість приміщень, де проходитимуть випробування. До речі, бюджет проведення ЗНО цього разу обійдеться платникам податків у 150 мільйонів гривень. Саме таку суму просять освітяни затвердити в держбюджеті. Це за того, що минулого року витрачено такі самі кошти, хоча учасників тестування було більше — близько 350 тисяч.
Наостанок: цікаві нововведення чекатимуть і на тих, хто здаватиме тести в субботу, а саме, 15 червня — з географії та 22-го — з фізики. Можна відмовитися від участі в цих випробуваннях із релігійних міркувань. Уперше це вважатиметься вагомою підставою для участі в додатковій сесії. А там уже розклад склали так, щоби жодне ЗНО не припало на вихідний.
На замітку абітурієнту
Реєстрація на ЗНО почнеться 4 січня 2013 року й триватиме до 5 березня. Цього року охочі можуть складати екзамени максимум із чотирьох предметів. Новинкою сесії-2013 стане тестування зі світової літератури.