Ранкове засідання 18 грудня
 
Пленарне засідання парламенту було коротким — лише півтори години. Однак досить плідним і без сутичок.
Виступи представників фракцій, як зазвичай, були багаті на політичні емоції та красиві гасла (публікуються). Після виступів депутатів Голова Верховної Ради Володимир Рибак із жалем констатував, що минулого тижня головними політичними новинами, які найжвавіше обговорювались у суспільстві, були сутички у парламенті. В. Рибак вибачився перед українськими виборцями за всіх, хто брав участь у них у Верховній Раді на попередніх пленарних засіданнях. Він застеріг від внесення до парламенту «елементів деструктивності», що руйнівно впливають на авторитет українського
парламенту і негативно відбиваються на іміджі держави в цілому. В. Рибак продемонстрував примірник німецької газети «Берлін кур’єр», де на першій шпальті розміщено фото бійки в українському парламенті та статтю під назвою «Парламент України готовий до бою». «До якого бою парламент України готовий?» — риторично запитав глава парламенту і висловив власні думки щодо організації роботи вищого законодавчого органу держави.
В. Рибак нагадав, що перед виборами кожна політична сила, яка 12 грудня сформувала фракції, оприлюднювала свої програми. А пройшовши до Верховної Ради, повинна парламентськими методами цю програму реалізовувати. «Очевидно, є потреба у створенні відповідної довірливої атмосфери у Верховній Раді, щоб кожен політик, захищаючи власні переконання, водночас дослухався до позицій інших, — сказав Голова Верховної Ради. — Основна законотворча робота має зосередитися в парламентських комітетах, і насамперед на підготовці тих законопроектів, які сприятимуть утвердженню європейських стандартів. Нам усім треба усвідомити, що виборча кампанія — це вже надбання історії. І зараз нам потрібно піднятися над партійними й особистими інтересами і в основу своєї діяльності покласти забезпечення інтересів наших виборців. Лише тоді нас супроводжуватиме удача».
Парламент прийняв постанову про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України сьомого скликання, підготовлену Тимчасовою президією першої сесії Верховної Ради сьомого скликання. Представляв проект постанови за             тупник глави парламенту Руслан Кошулинський. Він запевнив, що висвітлення роботи парламенту буде максимальним. За схвалення постанови проголосували 357 депутатів.
Згідно із затвердженою Постановою Національній телекомпанії України, Національній радіокомпанії України відповідно на Першому загальнонаціональному каналі Національної телекомпанії України та на Першому загальнонаціональному каналі Національної радіокомпанії України доручено забезпечити у повному обсязі пряму трансляцію: складення присяги народними депутатами України; відкриття сесій Верховної Ради України сьомого скликання; розгляду організаційних питань першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання; розгляд питання про обрання, відкликання Голови Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України; розгляд питання про надання згоди на призначення Президентом України Прем’єр-міністра України; складення присяги Українському народові новообраним Президентом України на урочистому засіданні Верховної Ради; заслуховування щорічних та позачергових послань Президента України про внутрішнє і зовнішнє становище України; проведення «години запитань до уряду»; проведення парламентських слухань; засідання з питання про відповідальність Кабінету Міністрів України; офіційних виступів та заяв Голови Верховної Ради України; розгляд інших питань згідно з рішенням Верховної Ради України.
Пряма трансляція усіх пленарних засідань парламенту відбуватиметься на телеканалі «Рада».
Національній телекомпанії України (НТКУ) та Національній радіокомпанії України доручено у дні пленарних засідань та проведення «години запитань до уряду» у Верховній Раді забезпечити трансляцію у вечірній час на Першому загальнонаціональному каналі НТКУ інформаційної телепрограми «Парламентський день» тривалістю 15 хвилин. А також трансляцію щотижня, по суботах, у проміжку часу між 18 та 23 годинами, 45-хвилинних телепередач, організацію та виробництво яких покладено на апарат Верховної Ради України, за рівної участі в них представників депутатських фракцій (депутатських груп) та позафракційних народних депутатів України відповідно до плану-графіка, що складається профільним парламентським комітетом.
Постановою також передбачається виготовлення та поширення збалансованих інформаційних матеріалів про Верховну Раду України та її діяльність; публікацію стенографічних бюлетенів пленарних засідань Верховної Ради України, її рішень у «Відомостях Верховної Ради України», газеті «Голос України» та інших виданнях Верховної Ради України; щоденне оперативне інформування вітчизняних та зарубіжних засобів масової інформації про діяльність Верховної Ради України, поширення матеріалів стосовно питань, які розглядає парламент.
Контроль за виконанням цієї Постанови покладено на керівника Підготовчої депутатської групи, а після створення комітету Верховної Ради України, до відання якого віднесені питання висвітлення роботи Верхов ної Ради України, — на відповідний комітет.
Під час обговорення проекту постанови Ірина Геращенко («УДАР») наголосила, що в газеті «Голос України» повинні мати змогу висвітлювати свої позиції всі народні депутати, у тому числі й мажоритарники. Петро Цибенко (КПУ) запропонував повернути проведення Дня уряду, а не години запитань до уряду. Ганна Герман (Партія регіонів) закликала колег із опозиції під час оголошення своїх політичних заяв не перекручувати факти.
Верховна Рада також затвердила Календарний план проведення першої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (283 «за»). За схвалення проекту постанови, внесеної представниками різних фракцій, проголосували 283 депутати. Згідно з Постановою, у грудні відбудеться ще одне пленарне засідання — 25 грудня. 19—21 грудня, 24 грудня народні обранці працюватимуть у фракціях, 26—28 грудня — у комітетах, комісіях і фракціях.
Потім депутати роз’їдуться в округи і знову зберуться аж після новорічно-різдвяних свят. На 9 січня пропонується призначити засідання погоджувальної ради, 10—11 січня — провести пленарні засідання. 11 січня в парламенті пройде година запитань до уряду і першу сесію парламенту сьомого скликання буде закрито. Згідно з Конституцією, наступна сесія Верховної Ради має відкритися у перший вівторок лютого, тобто 5 лютого.
Після затвердження Календарного плану Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив ранкове пленарне засідання закритим та запросив керівників депутатських фракцій зібратися на нараду в його кабінеті. Наступного разу парламент збереться у сесійній залі якраз на католицьке Різдво — 25 грудня.
Депутати проголосували за дострокове складання депутатських повноважень Миколи Азарова, котрого повторно призначено Прем’єр-міністром України (268 «за»).
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради В. Рибак оголосив про створення в парламенті двох міжфракційних депутатських об’єднань «За сприяння свободі сумління», керівником якого обрано народного депутата від Партії регіонів Ганну Герман, та «Столиця України» (керівник — Володимир Бондаренко від «Батьківщини»).
Депутати вітали із днем народження свого колегу Миколу Рудьковського.
 Факт
 Згідно з парламентською Постановою, редакції газети Верховної Ради України «Голос України» доручено забезпечити постійне і всебічне висвітлення діяльності Верховної Ради України, її пленарних засідань, роботи парламентських комітетів, а також депутатських фракцій (депутатських груп), позафракційних народних депутатів України в обсягах, пропорційних їхній чисельності, та заходів, що проводяться у Верховній Раді України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
 
Олег Царьов, Анатолій Близнюк, Володимир Наконечний, Сергій Клюєв, Нестор Шуфрич.
 

Стоять на першому плані — В’ячеслав Кириленко, Валерій Карпунцов, Валентин Наливайченко.