Так вважає Нобелівський лауреат, академік Російської Академії наук, видатний фізик ХХ століття, а віднедавна Почесний доктор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Жорес Алфьоров.

Медаль і Диплом Почесного доктора гостю вручив перший проректор КНУ Олег Закусило (на знімку) під час позачергового засідання Вченої ради. Олег Каленикович нагадав присутнім, що Нобелівським лауреатом з фізики Жорес Іванович став у 2000 році. Високої нагороди він удостоєний за розробку напівпровідникових гетероструктур і створення швидких опто- та мікроелектронних компонентів.

До речі, 40 відсотків премії учений віддав на заснування у 2001 році Фонду підтримки освіти і науки (Алфьоровський фонд), мета якого — допомагати школярам, студентам, аспірантам, викладачам, які виявили особливі здібності, передусім у галузі фізики.

Жорес Іванович підкреслив, що, на його думку, з розпадом Радянського Союзу наука зазнала великих втрат і одним із перших, хто багато зробив для збереження наукового простору пострадянських країн, був Президент НАН України Борис Патон, який, зокрема, створив Міжнародну асоціацію академій наук.

Згадуючи минуле, високий гість розповів про свій перший візит в Україну в 1956 році, коли шукав могилу старшого брата, який загинув під час Великої Вітчизняної війни. «Я часто приїжджаю на Черкащину до братської могили в селі Хильки, де на граніті серед імен загиблих у Корсунь-Шевченківській битві вибито ім’я командира взводу автоматників 202-ї стрілецької дивізії Маркса Алфьорова», — зазначив Нобелівський лауреат.

Дослівно

«Наші зв’язки з українською наукою дуже близькі. Скажімо, створення російської й української школи фізики пов’язане з ім’ям А. Ф. Йоффе. Наука єдина — вона не має національних кордонів. Це прекрасно знають вчені, але завжди треба це повторювати широкій публіці», — зазначив у своєму виступі відомий фізик.

До речі

Понад 20 років Жорес Алфьоров підтримує дружні стосунки з учнями та вчителями Комарівської школи. Учений допоміг закладу обладнати комп’ютерний клас. Діти отримують стипендії імені Маркса Алфьорова від його Фонду. За словами Сергія Гончарова, директора представництва Алфьоровського фонду в Україні, в державі дві середні школи мають його стипендіатів: Комарівська й Роменська ЗОШ № 2 імені Йоффе.

Тетяна ВОРОТНЯК, прес-центр КНУ  імені Тараса Шевченка.

Фото Юрія ТИВОНЧУКА.