Мій інтерес до проблем студентів, зізнаюся, викликано не тільки тим, що я працюю в постійній комісії із соціально-гуманітарних питань міськради. На минулих парламентських виборах я балотувався по мажоритарному округу. Був здивований, що на виборчих дільницях практично не зустрів студентів, що голосували. А в окрузі, до речі, розташовано Національний технічний університет (СевНТУ), де навчається близько семи тисяч юнаків і дівчат! Стало цікаво: чому така пасивність з їхнього боку?
 
На правах колишнього вихованця альма-матер я вирушив у гуртожиток №3. За твердженням його завідувачки Віри Анікеєвої, проблем з улаштуванням тут немає, заповнений він відсотків на 80. Живуть переважно по двох у кімнаті. І плата за неї, на мою думку, прийнятна — 185 гривень 41 копійка на місяць.
— А регулярно платять? — цікавлюся.
— Проблеми є, заборгували 44 тисячі гривень, — поскаржилася Віра Іванівна. — Ходимо по кімнатах, переконуємо, батькам телефонуємо. Винні не вони, до слова, винні діти — свої витрати не навчилися правильно планувати. У багатьох дітей є меблі, холодильники, інша побутова техніка. Але під час створення умов для них ми повинні враховувати думку профільного міністерства, яке вважає, що негоже в гуртожитках здавати в оренду приміщення. Через це близько тисячі мешканців третього (інших, втім, також) не мають змоги користуватися такими досягненнями цивілізації, як магазин, перукарня, пральня. Прати їм доводиться бабусиним методом — у душовій у тазиках.
У СевНТУ навчаються представники країн близького й далекого зарубіжжя. Які враження про країну, що розташована в географічному центрі Європи, повезуть молоді фахівці у Вірменію, Молдову, Росію та інші пострадянські країни?
До слова, «банно-пральні» — аж ніяк не єдині дива, з якими зустрічаються іноземці в Україні. Та й МОНМС — не єдине міністерство, яке намагається ускладнювати життя нашим гостям...
За словами Віри Іванівни, на захист прав і свобод молоді стала й прокуратура. Нещодавно вона «підправила» правила внутрішнього розпорядку — тепер знайомим гостювати у студентів дозволено не з 16.00, а весь робочий день. Водночас непорушною залишилася міністерська норма про те, що повертатися в тимчасове житло потрібно не пізніше 23.00.
Міністерська норма юридично необґрунтована й нелогічна, у деяких вишах студради домоглися її скасування. У СевНТУ сумлінно виконують...
...По-моєму, я зрозумів причини політичної пасивності спудеїв. Вона загалом і голосування на виборах, зокрема, залежить багато в чому від взаємин Громадянина й Держави (саме з великої літери). Побоююсь, поки що Держава в особі Міносвіти учнівську молодь повноцінними Громадянами не вважає. Результат такого ставлення я побачив у день парламентських виборів.
Іван ЄРМАКОВ, депутат міськради.
Севастополь.