Нещодавно директори міжшкільних навчально-виробничих комбінатів (МНВК) в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту обговорили з ініціативи заступника міністра Бориса Жебровського нагальні проблеми.

Голова Координаційної ради МНВК України Леонід Шестаковський, зокрема, загострив увагу на потребі в професійному супроводі профільного навчання. Це, на його думку, дасть змогу учням на практиці спробувати свої сили в обраному профілі та за результатами підтвердити чи скоригувати свій вибір. Професійний супровід може бути реалізований за рахунок введення курсів за вибором «Професійні проби».

Очевидною стала проблема різного трактування нормативно-правової бази діяльності комбінатів. Скажімо, у двох областях країни учнів до МНВК чомусь підвозять за кошти батьків, ще в двох — частково за їхні кошти. В окремих регіонах створюють особливі умови складання державної підсумкової атестації з технологій, відмінні від рекомендованих МОНМС. Хвилює директорів і питання забезпечення МНВК комп’ютерною технікою. До відповідної програми внесено тільки загальноосвітні навчальні заклади, а МНВК, незважаючи на те, що вони забезпечують виконання Державного стандарту загальної середньої освіти, до неї не включено.