Над мешканцями села Денежникового, буває, злегка жартують, натякаючи на те, що грошей у них — кури не клюють. Інакше звідки б узятися такій назві? Селяни звикли до цього жарту. З ним живе вже не одне покоління, адже перша інформація про село Денежникове з’явилася в документах у середині 19-го сторіччя. Відтоді багато води спливло, але бажання посміятися із цього приводу так і залишилося. Не можна сказати, що Денежникове дуже багате село, але не бідне — це точно. Відчувається, що тут живуть роботящі люди: садиби доглянуті, городи оброблені. Але голова сільради Сергій Артемов намагається, щоб його люди жили ще краще, тому не дає спокою ні собі, ні своїм депутатам, ні громаді. Тож Денежникове на слуху в Новоайдарському районі не тільки своєю назвою, а й справами.

Корова — це  просто подарунок

Задумав, наприклад, сільський голова збільшити поголів’я великої рогатої худоби у своєму селі. Але як це зробити? Телиця коштує дорого. Хто хоче її тримати — не має грошей, а той, хто має гроші, — не хоче. Як тут знайти золоту середину? Артемов знайшов вихід — виграв грант Міжнародної благодійної організації «Добробут громад». У результаті в 2010 році вперше на сході України на території села Денежникове почав реалізовуватися дуже цікавий проект. Суть його полягала в тому, що сільські родини безплатно одержували від міжнародного фонду племінних телиць, а коли в тих з’являлося потомство жіночої статі, передавали його, знов-таки безплатно, односільчанам, родичам, одне слово, тим, хто готовий був тримати корову. Проект розрахований на п’ять років, тож за цей час громадська череда обіцяє бути досить чисельною. Спеціально створений для цієї роботи кооператив назвали так — «Ай-Дар», у тому сенсі, що корова — це просто подарунок, дар людині.

— Перед тим, як ми починали цей проект, у селі було ледь більше 90 корів, а зараз 270, — підбиває підсумок Сергій Миколайович. — Плануємо довести стадо до 350 голів, як у нас було в 2000 році.

Швидше за все, в Артемова це вийде. В нього все йде за планом, він завжди ставить перед собою і громадою цілі, виконання котрих, як правило, добивається. 

До речі, сільськогосподарський кооператив «Ай-Дар» села Денежникового ввійшов до числа двадцяти показових кооперативів України й нагороджений молоковозом. Тож проблем зі збиранням молока тут теж немає.

Подія,  на яку чекали давно

У середині листопада на площі біля місцевого Будинку культури зібралося багато народу. Крім членів кооперативу, односільчан, понаїхали навіть мешканці інших сіл. Чули, що в Денежниковому дарують корів, от і захотіли в цьому переконатися. А тут потрапили на свято. На сходах Будинку культури жіночий вокальний ансамбль так «запалював», що самому співати хотілося. А чому й не заспівати?

— На цю подію ми чекали давно, — пояснює голова сільради. — Окремі члени кооперативу «Ай-Дар» готувалися до того, щоб передати вирощених ними нетелей і виконати свої зобов’язання перед Міжнародною благодійною організацією. Інші — прийняти цих ялівок як дарунок. А ми, ті, хто починав цю роботу, загалом пораділи за людей, які одержують можливість зміцнити добробут своєї родини.

Після пісень перейшли до офіційної частини. Цього разу передавалися тільки три нетелі, але незабаром їх буде дванадцять. Новим господарям корів — сім’ям Мельникових, Артемових і Алексєєвих — вручили сертифікати й паспорти тварин. Сільський голова Сергій Артемов і голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Ай-Дар» Василь Воронкін подякували жителям села за активну підтримку в реалізації проекту, за допомогу в розвитку громади. ...І запропонували членам кооперативу нову ідею: взяти участь в обласному конкурсі серед обслуговуючих кооперативів на одержання державної підтримки для придбання техніки та устаткування. Адже за 30% вартості можна закупити мотокультиватори й агрегати індивідуального доїння. Громада ідею підтримала.

Викинув пляшку — хрокни!

Хоч би про що Артемов розповідав, обов’язково згадає річку Айдар, яка тече біля Денежникового, і при цьому своїх емоцій не шкодує. Переживає він за стан річки, адже за останні роки її береги перетворилися на звалище для сміття. Просить, кричить Айдар, щоб його почистили й оберігали. Звернення до офіційних інстанцій поки що позитивного результату не принесли. Окремі організації та люди допомагають, але цього мало. Потрібна програма очищення річки, серйозне фінансування. Самотужки громада укріпила береги, посадила 50 дерев, завезла чистий пісок для пляжу. Влітку поточного року кілька членів громади разом із Артемовим організували експедицію й пропливли по Айдару. «Голос України», до речі, підтримав ініціативу Денежниківської громади й виступив спонсором експедиції. І учасники цього походу привезли багато свідчень того, що річка задихається від заторів, сміття та людської байдужості. Зволікати не можна.

І Артемов став шукати вихід. Звернув увагу на конкурс «Кожна краплина має значення», оголошений ПРООН разом із «Кока-Колою» і «Бонаквою». Програма конкурсу підтримує переважно локальні джерела води — річечки, струмочки, одне слово, те, що потрібно денежниківцям. На сесії сільради вирішили взяти участь у цьому конкурсі. Мета така: упорядкувати всі місця відпочинку на Айдарі, і насамперед установити контейнери для роздільного збирання сміття. Грошей на це потрібно не так уже й багато — 80 тис. грн. Перемога в конкурсі дає можливість одержати ці кошти. Сергій Артемов навіть напис на банері вже вигадав: «Викинув пляшку — хрокни» або «Пластиковий стаканчик живе довше». А ще такий сюжет: пляшка стоїть на узбіччі дороги й голосує: «Підвезіть до урни!» 

У селі чекають на підсумки цього конкурсу, причому сподіваються на перемогу, і готуються до іншого.

Далі Артемов хоче виграти грант, що дасть можливість провести ще одну водну експедицію від верхів’я до гирла Айдару протяжністю 280 км. Зараз він разом із депутатами працює над цим проектом і напівжартома—напівсерйозно радить «Голосу України» як спонсору теж готуватися до майбутньої експедиції.

 

Луганська область.

Фото Сергія Артемова.

Колаж Дмитра ЛЕВОШКА.

Намір сільського голови

«У місцях відпочинку плануємо встановити шість банерів із закликами берегти природу та примножувати її».

 

Тетяна Алексєєва одержала в дар корову.