Відразу по коляді та щедрівці на прикарпатців очікує чергова порція виборів. 27 січня 2013 року, згідно з рішенням Івано-Франківської територіальної виборчої комісії (ТВК), яка засідала 3 грудня, відбудуться проміжні вибори до обласної ради у трьох мажоритарних округах області: місті Івано-Франківську (виборчий округ №43), Надвірнянський район (ВО № 25) та Снятинський (ВО №36).
Нагадаємо, що восьмеро представників облрадівського депкорпусу, згідно з результатами останніх виборів, стали народними депутатами України. П’ятеро з них були обрані до представницького органу області за партійними списками, тож рішення про заміщення відповідної кількості вакантних депутатських місць було прийнято на першому ж засіданні тервиборчкому, відповідно до черговості кандидатів у депутати у виборчих списках політичних партій.
Отже, обраних до парламенту представників всеукраїнського об’єднання «Свобода» Ігоря Янківа та Руслана Зелика замінять їхні однопартійці Сергій Федорців та Ігор Середюк. На зміну Володимиру Шкварилюку та Володимиру Купчаку («Фронт змін») прийдуть Руслан Попадинець та Сергій Плотніков. Місце «ударівця» Романа Чернеги займе Наталя Кость, і відтепер у Івано-Франківській облраді зі 114 депутатів буде не вісім жінок, а дев’ять.
Щодо січневих виборів, то, як повідомив секретар ТВК Василь Аронець, на вищезгаданих мажоритарних округах працюватиме, за попередніми даними, 77 дільничних виборчих комісій, які охоплюватимуть до 100 тисяч виборців.
Про можливих кандидатів наразі жодна політична сила офіційно не заявила. Проте, як повідомили представники місцевих організацій Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та політичної партії «Фронт змін», вони, а також ВО «Батьківщина» зберігають домовленості, напрацьовані на нещодавніх виборах, тобто про непоборюваність одне одного. Політичний розклад кандидатів матиме такий само вигляд, як і 28 жовтня. У Івано-Франківську переміг «свободівець» Олександр Сич, тож основна ставка і далі робитиметься на його однопартійця, в Снятині найбільшу кількість голосів набрав представник «Батьківщини» Василь Гладій, відповідно, підтримуватимуть «бютівця», Надвірну «Фронт змін» залишає за собою, хоча Юрій Дерев’янко і пройшов до Верховної Ради як самовисуванець, проте до обласної був обраний як член згаданої політичної партії.
Згідно з виборчим законодавством, виборча кампанія на цих округах має розпочатися за 50 днів до дати виборів. Отож таємниця навколо імен та прізвищ майбутніх учасників виборчих перегонів обласного рівня зберігатиметься недовго, оскільки старт заплановано уже на 8 грудня.
 
Івано-Франківськ.