Парламентська хроніка

Ранкове засідання 6 грудня
Сьогодні завершила роботу Верховна Рада України шостого скликання. На останньому пленарному засіданні парламент прийняв у цілому проект закону про Державний бюджет України на 2013 рік, розроблений урядом. За ухвалення проекту державного кошторису проголосували 242 народні депутати із 351 зареєстрованого у сесійній залі. На представлення й обговорення проекту бюджету парламентарії витратили близько півгодини. Народні обранці парламенту шостого скликання, як і обіцяли, завершили свою каденцію так, щоб країна увійшла в новий рік з новим бюджетом. Однак чи стане ухвалений кошторис інструментом розвитку економіки та соціальної підтримки — це питання залишається відкритим.
Опозиція в парламенті наполягала зупинити бюджетний процес і скасувати парламентську постанову про особливості процедури розгляду проекту закону про держбюджет-2013, яку Верховна Рада прийняла 4 грудня. Проект відповідної постанови внесла народний депутат від «НУ—НС» Ірина Геращенко. Вона аргументувала потребу зупинити бюджетний процес тим, що Указ Президента про відставку уряду було опубліковано 3 грудня, а депутати побачили бюджет 4 грудня. Опозиція наполягала на розгляді проекту основного фінансового документа не за скороченою, а за повною процедурою.
Голова Комітету з питань Регламенту Володимир Макеєнко заявив: «Треба зробити все, щоб увійти у новий рік країні з бюджетом». Депутат від «НУ—НС» Юрій Кармазін повідомив, що подав поправки до бюджету на 15 аркушах, однак депутатам досі не роздали порівняльну таблицю до законопроекту. А лише зараз роздали висновки Рахункової палати щодо проекту бюджету, де йдеться про те, що в законопроекті не враховано положення Бюджетної резолюції, ухваленої парламентом у червні. Натомість Михайло Чечетов (Партія регіонів) наголосив: завдання своєчасно прийняти бюджет на наступний рік — це «святая святих» для парламенту. «Ми не підемо на авантюру, щоб зробити беззахисними економіку та наших громадян в умовах наступу світової економічної кризи, — стверджував депутат. — Своєчасне прийняття бюджету гарантує стабільний перехід економіки з одного року в інший».
Зрештою за пропозицію про прийняття проекту постанови про скасування рішення Постанови Верховної Ради про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону про Державний бюджет України на 2013 рік у авторстві І. Геращенко проголосували лише 55 депутатів із фракцій «НУ-НС» та «БЮТ-«Батьківщина». Тож парламент приступив до розгляду урядового проекту закону про держбюджет-2013 за скороченою процедурою.
Представляв проект бюджету глава Бюджетного комітету Валерій Баранов. За його словами, до проекту закону було внесено понад тисячу поправок. Комітет рекомендував парламентові прийняти закон про держбюджет-2013 одразу за основу та в цілому з урахуванням поправок, узгоджених у комітеті. Комітет запропонував дещо скорегувати показники державного кошторису, збільшивши доходи за окремими статтями і зменшивши або збільшивши деякі видатки.
Під час обговорення позитивно відгукнулися про проект державного кошторису лише представники парламентської більшості, а опозиція заявила, що не голосуватиме за запропонований документ. Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернув увагу на те, що голова Бюджетного комітету навів близько 100 нових цифр, однак депутати їх ще не бачили, тож пропонується прийняти «бюджет на слух» і для «своїх людей», який виконуватиметься у «ручному режимі». Арсеній Яценюк («НУ—НС») назвав урядовий проект бюджету «непрофесійним, несправедливим і неефективним». Він звернув увагу на те, що передбачається зменшення доходів бюджету на понад 12 мільярдів гривень, водночас збільшується ВВП. Дефіцит бюджету зростає на 30% — до 50 мільярдів гривень — рекордної суми за всі роки незалежності нашої держави. Бюджет збільшує витрати на МВС, СБУ і Генпрокуратуру загалом на 1,2 мільярда гривень на противагу Збройним силам, яким скоротили витрати на 1 мільярд 135 мільйонів гривень. «За цей бюджет бідності голосувати не можна», — стверджував А. Яценюк.
Натомість Владислав Лук’янов (Партія регіонів) заявив: вперше в історії України приймаємо бюджет, який збалансований за основними показниками, який можна реалістично виконати — і наповнити доходну частину, і збалансовано профінансувати соціальні видатки, збільшити зарплати і пенсії, підвищити виплати з догляду за дітьми. За його словами, ухвалення бюджету сприятиме стабільності у країні.
Алла Александровська (КПУ) зауважила, що фракція комуністів проголосувала б за документ, якби він був для країни і для її будівництва. «Це однозначно бюджет для олігархів, — сказала депутат. — Це нонсенс — більшість людей живуть на межі бідності, а уряд відмовився від додаткового надходження 12 мільярдів гривень, які залишаться в олігархів і мільйонерів. Такого цинічного бюджету ми ще не бачили за всю історію». На думку А. Александровської, кошторис мала би прийняти нова Верховна Рада за нового уряду.
Однак зрештою голосів для ухвалення закону про держбюджет-2013 у цілому в сесійній залі назбиралося — електронне табло висвітлило 242 «за». Голоси розподілилися так: Партія регіонів —187, «БЮТ-«Батьківщина» — 0, «НУ-НС» — 5, КПУ — 0, Народна партія — 20, «Реформи заради майбутнього» — 19, позафракційні — 11.
На вимогу двох фракцій — «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив півгодинну перерву і скликав у своєму кабінеті погоджувальну раду лідерів фракцій, щоб обговорити порядок роботи Верховної Ради шостого скликання до її закриття.
Після перерви Верховна Рада прийняла дві постанови про присудження премій та 30 іменних стипендій найталановитішим молодим ученим розміром по дві тисячі гривень кожна, а також ухвалила два урядові проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України та до Податкового кодексу щодо подальшого удосконалення адміністрування податків і зборів.
А «під завісу» парламентарії ухвалили законопроект, який визначатиме діяльність уже нової Верховної Ради, — 338 голосами прийнято зміни до Закону про Регламент Верховної Ради щодо особистого голосування за допомогою електронної системи.
На розгляд парламенту було представлено два законопроекти — від опозиції, який доповів лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко, та альтернативний законопроект депутата від Партії регіонів Володимира Макеєнка.
М. Мартиненко зауважив, що законопроект узгоджено між трьома опозиційними силами, які потрапили до нового парламенту, — «БЮТ-«Батьківщина», «УДАР» і «Свобода». Арсеній Яценюк запевнив, що нова система голосування «відновить відповідальність депутатів, унеможливить кнопкодавство та знищить картковий парламент».
Головна відмінність законопроекту В. Макеєнка від опозиційного полягала в тому, що у його проекті пропонувалося закласти норму про заборону депутатам перешкоджати голосуванню та блокувати роботу парламенту.
Згідно з ухваленим законопроектом № 11468-1, до Регламенту Верховної Ради, зокрема, внесено такі зміни: у залі засідань Верховної Ради народний депутат реєструється за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює здійснення реєстрації замість народного депутата іншою особою. Відкрите голосування також здійснюється кожним народним депутатом України особисто за допомогою електронної системи в такий спосіб, що унеможливлює голосування замість народного депутата іншою особою.
Результати голосування фіксуються поіменно, в тому числі з можливим роздрукуванням результатів голосування кожного народного депутата. На вимогу народних депутатів результати голосування можуть висвітлюватися на інформаційному табло електронної системи в залі засідань по депутатських фракціях.
На пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина депутати відмовилися розглядати законопроект, який передбачав запровадження податку з продажу іноземної валюти. В. Литвин виступив із заключним словом (публікується) і оголосив роботу одинадцятої сесії Верховної Ради шостого скликання закритою. Пролунав Державний Гімн України. Депутати традиційно сфотографувалися на згадку на східцях парламенту.
Відкриття Верховної Ради сьомого скликання відбудеться 12 грудня о 10 ранку.
На початку пленарного засідання парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народного депутата Олександра Савчука у зв’язку з його смертю.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua
Фото Олександра КЛИМЕНКА.