Як небо і земля, відрізнялися процедури зміни очільників органів місцевого самоврядування в Херсоні та Генічеську. Міського голову обласного центру Володимира Сальдо, котрий склав повноваження через обрання народним депутатом України за мажоритарним округом, депутати міськради та запрошені на сесію численні гості провели шанобливим вставанням та аплодисментами, обравши тимчасово виконуючою обов’язки градоначальника діючого секретаря міськради Зою Бережну. Натомість у Генічеську дострокове позбавлення повноважень тамтешнього міського голови Олександра Пінаєва (він також балотувався в депутати, але програв) супроводжувалося силовим протистоянням.

Після того як суд Генічеського району визнав Олександра Пінаєва винним у порушенні антикорупційного законодавства України («Голос України» про це писав), депутати скликали позачергову сесію міськради. Проте на десяту годину ранку 3 грудня вхід до залу засідань у будівлі міськвиконкому виявився заблокованим керівниками та службовцями кількох комунальних підприємств. Вони не пропустили до нього депутатів, тож довелося проводити сесію під керівництвом секретаря міськради Юрія Кукси у районному Будинку культури.

— Наміри провести позачергову сесію в жодному разі не приховувалися ані від пана Пінаєва, ані від пересічних генічан, — коментує депутат Генічеської міськради, голова депутатської комісії з етики Любов Золотарьова. — Колективний лист 28 депутатів був опублікований на сайті районної комунальної телекомпанії «Візит» ще наприкінці жовтня нинішнього року. Але міський голова на цю сесію не прийшов, хоча у приміщенні міськвиконкому його бачили. Участь у ній взяли 31 із 40 депутатів міськради, і 30 з них проголосували за дострокове позбавлення Олександра Пінаєва повноважень міського голови, призначивши тимчасово виконувати ці обов’язки до нових виборів секретаря міськради Юрія Куксу — він же підписував і розпорядження про скликання позачергової сесії. Та коли група депутатів повернулася до міськради з тим, щоб вилучити в Олександра Пінаєва печатку і попросити його забрати речі зі службового кабінету, ті самі комунальники знову не пустили їх у приміщення. Наразі прокуратура отримає нашу заяву про притягнення до відповідальності винних у перешкоджанні роботі органу місцевого самоврядування. Доказів достатньо — події біля міськвиконкому фільмували аж три телекомпанії, у тому числі й національні.

Утім, ані міський голова, ані його прихильники не визнають рішення позачергової сесії. Олександр Пінаєв вважає її протизаконною. А прихильники міського голови у відповідь ініціювали відкликання тих депутатів міськради з-поміж більшості, котрі найактивніше виступали за «імпічмент» для градоначальника. Одне слово, колотнеча в Генічеську, що триває вже кілька місяців, навряд чи вщухне і надалі — «гарячих» новин для городян і журналістів вочевидь не бракуватиме.

 

Херсонська область.