Спекотне літо і посушлива осінь не лише продовжили курортний сезон у Криму, а й серйозно скоротили водні запаси півострова. Наповнення Сімферопольського водосховища відбувається за рахунок весняного танення снігу в горах, а також дощів. Оскільки і першого, і других було обмаль, це спричинило нинішню ситуацію: Сімферопольське водосховище на сьогодні наповнено лише на 17—20 відсотків. Тому в деяких містах живильну вологу подають за графіком й очікують, що дощі таки підуть.
До речі, 79 відсотків нашого населення п’є воду з річок, проте, як стверджують спеціалісти, вона там 4—5 категорії якості. А все тому, що переважна більшість стоків, які скидають вітчизняні підприємства, попередньо майже не очищується. І якщо в цивілізованих країнах забруднювач платить екологічний збір, еквівалентний тому, що він скинув, а перевірити це дуже легко, бо скрізь стоять лічильники, то в нас усе платиться умовно і йде в загальну казну. Отже, навіть цей мізер може ніколи не дійти до конкретної річки.
Тим часом обміління водних артерій — це вже планетарна проблема. Значною мірою вона є наслідком діяльності людини, зокрема будівництва гребель і відведення води для потреб сільського господарства. На процес також впливають і кліматичні зміни: потепління збільшує випаровування та зменшує кількість опадів. Одне слово, ситуація складна і потребує державницького підходу.
 
Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА (Укрінформ).