Керівники українського та польського вишів визначилися з черговою фазою відновлення колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван, що на Івано-Франківщині. У Варшавському університеті під головуванням ректора Прикарпатського університету ім.   В. Стефаника Ігоря Цепенди та уповноваженого ректора тамтешнього вузу Яна Маліцького відбулося спільне засідання україно-польської робочої групи з питань реконструкції будівель Білого Слона.

Сторони підсумували зроблене протягом 2014 року в рамках гранту, наданого Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща. Зокрема, йшлося про виконання будівельних робіт з консервації каміння на пошкодженій ротонді (вежа, де знаходився телескоп) та відновлення водовідведення на даху головного корпусу.

Також для рятувального загону державної служби з надзвичайних ситуацій області відремонтовано службове приміщення, встановлено опалювальний котел, металеві двері, склопакети, дерев’яну підлогу. Загалом на цьогорічні реставраційні роботи було витрачено 300 тисяч гривень.

Наступного року учасники проекту планують здійснити консерваційно-реставраційні роботи бетонного дахового покриття над приміщенням колишньої метеостанції, a також відновити зруйновану кам’яну огорожу навколо обсерваторії. Саме на ній у перспективі буде встановлено сонячні батареї для забезпечення енергопостачання науково-дослідного стаціонару Прикарпатського національного університету.

Івано-Франківська область.