Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заслухав інформацію Рахункової палати про проведення паралельно координованого аудита готовності до катастроф, який проводиться в рамках діяльності робочої групи ІNTOSAІ з підзвітності та аудита допомоги, пов’язаної з катастрофами.
На засіданні комітету наголошувалося, що питання достатнього бюджетного фінансування створення та функціонування системи попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій не вирішено. Це створює ризики невчасного попередження катастроф, реагування на них, а також несвоєчасної ліквідації їх наслідків.
В інформації Рахункової палати зазначається: «Сьогодні стан реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту населення, запобігання надзвичайним ситуаціям, готовності територіальних підсистем єдиної системи цивільного захисту оцінюється як такий, що обмежено відповідає вимогам».
За підсумками обговорення ухвалено рішення рекомендувати Кабінету Міністрів під час підготовки проекту закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» передбачити достатнє фінансування створення та функціонування системи попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та інформування населення з питань цивільного захисту.
Члени комітету вважають, що Міністерство надзвичайних ситуацій має звернути увагу на неефективне управління коштами державного бюджету, які передбачені на створення та впровадження системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером. А також поінформувати комітет до 15 грудня цього року про готовність як центральних органів виконавчої влади, так і регіонів до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
 
Довідково
 
ІNTOSAІ — міжнародна організація, що об’єднує вищі органи фінансового контролю (ВОФК) країн, які є членами Організації Об’єднаних Націй. ІNTOSAІ була створена у 1953 році, наразі до її складу входять ВОФК 189-ти країн, ще чотири ВОФК є асоційованими членами організації. Рахункова палата України є повноправним членом ІNTOSAІ з 1998 року.
 
Вл. інф.
 
Завідувач секретаріату Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Михайло Борисюк і консультант комітету Василь Світличний під час підготовки Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2011 році.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.