На Дніпропетровщині запустили систему енергомоніторингу обласних комунальних підприємств і установ. За прогнозами експертів, це забезпечить економію до 20 мільйонів гривень щорічно.

Запровадження такої системи відбувається з ініціативи обласної ради й на основі співфінансування з обласного бюджету й Німецького товариства Міжнародного співробітництва (GІZ). А тому невипадково в презентації проекту взяли участь Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина Детлеф Вольтер і заступник директора проекту GІZ Імма Хренова-Шимкіна.

Як повідомили «Голосу України» в облраді, експеримент розпочнеться з установ охорони здоров’я, як одних із ключових і водночас найбільш енерговитратних у соціальній сфері.

Система енергомоніторингу працює в такий спосіб: відповідальні за енергозбереження на об’єкті вносять інформацію в електронну базу даних, до якої мають доступ експертний центр обласної ради, департаменти охорони здоров’я і ЖКГ ОДА. Затим експертний центр аналізує споживання й готує пропозиції щодо підвищення енергоефективності об’єктів. Наступний крок — втілення цих пропозицій і отримання відчутної економії.

— Ми вже давно займаємося енергоефективністю й енергозбереженням. Тепер до цих напрямів додаємо ще й контроль. Енергомоніторинг — це ще один інструмент, який дозволяє, не відмовляючись від комфорту, підтримувати енергоспоживання на економічному рівні за допомогою контролю споживання енергоносіїв, — розповів голова обласної ради Євген Удод.

В облраді заявляють про те, що планують реалізувати ще низку кроків для підвищення енергоефективності комунальних установ. Це створення мережі енергоменеджерів і проведення для них семінарів разом з GІZ. Крім того — інвентаризація об’єктів обласних комунальних підприємств і установ, дооснащення їх індивідуальними приладами обліку, впровадження системи моніторингу споживання енергоресурсів та оперативного реагування на їх наднормативне споживання. Важливим моментом має стати створення системи мотивації установ до енергозбереження.

На знімку: під час презентації системи контролю.

Фото прес-служби облради.

Довідково

Енерговитрати установ медичної сфери області становлять 74% від загальних витрат на енергоресурси всіх обласних комунальних підприємств і установ (2013 року вони становили 285 млн. гривень). Для впровадження системи моніторингу із 178 медичних установ було відібрано 123 (230 будівель), які споживають найбільше енергії. Енерговитрати на цих об’єктах сьогодні становлять 191 млн. гривень (67% від усіх медичних установ).