...столичним ескулапам затримали зарплату
Замість запланованої відпустки киянка Олена змушена була провести два тижні під крапельницею. Стреси, робота без вихідних і хаотичне харчування зробили свою справу. Усі ці чинники спровокували запалення підшлункової залози. Довірити свій панкреатит лікарям «швидкої» жінка не захотіла. Позначився невдалий досвід попередніх звернень.
— Як пацієнтка ви мені нецікаві, — зізнався лікар Олені, коли вона прийшла на консультацію до Київської міської клінічної лікарні №12 до знайомого хірурга. — У вас уже все вирізали до мене.
Тоді це був дружній жарт. І історія хвороби киянки завершилася благополучно: її вилікували й виписали.
Але уникнути спілкування зі «швидкою допомогою» все-таки не вдалося. Цього разу скрутило двадцятирічну доньку Олени. Удень у дівчини почалися сильні болі в районі живота і спини. Зателефонували на «103». Приїхала бригада й відвезла Марію до лікарні «Швидкої допомоги».
— Ще в приймальному покої досить оперативно взяли аналізи. У сечі виявили пісок. Тоді лікар сказала, що на напад апендициту не схоже. Швидше за все, нирки, — каже Олена. — Я збігала до аптеки за традиційними знеболювальними, і дочці поставили крапельницю.
У палаті відділення хірургії, куди помістили Марію, було ще кілька пацієнток. Одна — з резекцією шлунка, інша — з апендицитом. Сусідки по лікарняному ліжку одразу проінструктували новеньку про прейскурант розцінок, «щоб усе пройшло добре». Мовляв, за апендицит беруть від 5 до 8 тисяч гривень. Але краще дати по 500 доларів хірургові й анестезіологу. Було пізно, крапельниця зняла болючі відчуття, й Олена, залишивши доньку в ЛШД на ніч, поїхала додому, щоб встигнути дістатися громадським транспортом.
Через якийсь час Марія зателефонувала мамі й повідомила: зробили УЗО — запалення апендициту не підтвердилося. А через півгодини прийшла есемеска: «Терміново прижджай! Мене забирають на операцію».
Олена встигла. В ординаторській у чергового хірурга, який наполягав на операції з видалення апендициту, жінка намагалася з’ясувати причину такої швидкої зміни тактики лікування.
— Але ж УЗО нічого не показало. Невже необхідна термінова операція?
Хірург навів лише один аргумент: якщо апендицит ще не вирізано, його все одно треба видалити...
Олена була з таким поясненням категорично не згодна. Буквально вже на операційному столі Марія написала відмову від операції.
— Хірург прийшов у палату, коли ми збирали речі. Схоже, він був дуже засмучений. Навіть запитав якось розсіяно: «Ви що, йдете й не повернетеся?» — згадує ту ніч Олена.
Наступного дня вона відвела дочку на консультацію до перевіреного власним панкреатитом хірурга. Він не підтримав запопадливості свого колеги з ЛШД «терміново різати». Виніс свій вердикт: Марії потрібна консультація нефролога й гінеколога. А от показань для видалення апендициту немає й не було... Крім одного, припускає Олена. Медикам лікарні «Швидкої допомоги», як і багатьом столичним лікарям, після виборів затримують зарплату. Хоча розцінки на послуги першої невідкладної медичної допомоги, схоже, «затверджено» набагато раніше.
P.S. Ще наприкінці минулого тижня перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я КМДА Валентина Залеська зазначила, що борг у зарплаті працівникам бюджетної сфери повинні були погасити 16 листопада.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.
До речі
Завдяки оновленню централізованої диспетчерської Київської міської станції «Швидкої медичної допомоги» бригади лікарів «швидкої допомоги» до пацієнта прибувають майже вдвічі швидше. Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив начальник Головного управління охорони здоров’я Віталій Мохорєв.
«Ми досягли абсолютно нової якості забезпечення швидкою медичною допомогою — від отримання викликів та механізму передачі цих викликів бригадам «швидкої» до часу прибуття медиків за адресою пацієнта», — зауважив чиновник від столичної медицини.
Наразі в Києві за номером «103» можуть одразу прийняти виклики 40 операторів: автоматизована система негайно з’єднує абонента з вільним диспетчером. Оператор передає виклик найближчій до пацієнта бригаді. Також відпрацьовано алгоритм взаємодії швидкої та невідкладної медичної допомоги, оптимізовано механізми взаємодії лікарів та аварійно-рятувальних служб під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
Для довідки
Проста, здалося б, операція з видалення запаленого червоподібного відростка сліпої кишки у приватних клініках міста коштуватиме в середньому тисячу доларів. Анестезія — 400 доларів. Це розцінки без перебування в палаті.