За недоліки вітчизняної профтехосвіти перед судом відповідають директори професійно-технічних навчальних закладів.

Необхідною умовою для отримання документа про освіту для вихованців ПТУ, ВПУ чи професійних ліцеїв є проходження ними виробничої практики. Та якщо раніше роботодавці охоче приймали безплатну робочу силу, то після прийняття урядом постанови № 1997 від 7 червня 1999 року керівників навчальних закладів зобов’язали укладати з підприємствами договори та передбачати в них оплату праці для практикантів не нижче мінімального рівня, аби половина грошей залишалася училищу, а другу отримував учень. Але в розпал кризового безробіття наймачі, надто в сфері послуг, почали масово відмовлятися від некваліфікованих працівників за плату. Адміністрації ПТУ довелося з цим миритися, аби не зірвати випуск, проте на початку нового навчального року до них завітали слідчі і почали допитуватися, де гроші за практику дітей. Після цього почали порушувати кримінальні справи.

Є вже перший засуджений — директор Каховського професійного ліцею сфери послуг. Призначена прокуратурою ревізія з’ясувала, що ліцей підписав з малими та приватними підприємствами низки районів та Нової Каховки 53 договори про проходження 75 учнями виробничої практики, за що на його рахунок мало надійти 76 тисяч 997 гривень. Та грошей він не отримав, оскільки власники перукарень та ательє просто викреслювали пункт про оплату практики з договорів, або відмовлялися їх перераховувати. Суд визнав директора професійного ліцею винним у службовій недбалості і зобов’язав виплатити 5,1 тисячі гривень штрафу, до того ж заборонивши протягом двох наступних років обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчою діяльністю. Ще кілька директорів ПТУ ходять на допити й пояснюють, чому училище не отримало платні за практику, готуючись до «рандеву» з суддею.

Працівники профтехучилищ кажуть, що вони є «стрілочниками». База ПТУ сьогодні така застаріла, що підприємці у більшості своїй не бажають з ними мати справу, віддаючи перевагу навчанню кадрів на власній виробничій базі. Так робить, приміром, Херсонський суднобудівний завод, який створив навчальний центр за наявності поруч профільного СПТУ-5. Тому поки держава не знайде з роботодавцями спільної мови, не розв’яжуть проблему жодні компромісні спроби підтримати ПТУ за рахунок бізнесу на кшталт введення оплати виробничої практики. А директори училищ залишатимуться цапами відбувайлами і жертвами недолугої урядової політики з підготовки кваліфікованих робітників.

 

Херсонська область.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Коментар ведучого

Обов’язкова оплата виробничої практики була передбачена ст. 29 Закону України «Про професійно-технічну освіту». І діяла вона до 22 червня 2012 року.

Ці положення мали на меті стимулювати роботодавців до партнерської співпраці з навчальними закладами. Однак життя внесло корективи, законодавчі вимоги щодо оплати праці учнів ПТНЗ на виробничій практиці обернулися проти керівників закладів та й самих дітей. Останнім часом склалася напружена ситуація, про одну з яких розповів Сергій Яновський. До кримінальної відповідальності притягували педагогів і в інших регіонах.

Виникла гостра потреба приведення у відповідність вимог до проходження практики на усіх рівнях професійної освіти. Тому на вимогу освітян і здорового глузду із Закону України «Про професійно-технічну освіту» було вилучено положення про обов’язковість оплати виробничої практики учням. Це реалізовано завдяки Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» від 22 червня 2012 року, де його прикінцевими положеннями внесені зміни до ст. 29 закону про ПТО. Тепер підприємства, установи, організації не зобов’язані оплачувати роботу підлітків під час виробничої практики, якщо це не обумовлено відповідною угодою...

Щодо засуджених директорів, які стали цапами відбувайлами. Феміда своє слово сказала, а коли висловлюється правосуддя — черга за людяністю. На неї від освітніх столичних і регіональних чиновників, які не зуміли захистити підлеглих, і розраховують заручники ситуації, якою професійно скористалися прокурори. Так би вони боролися з корупціонерами та бандитами...