Цьогоріч до Свята знань школам не дарували комп’ютерів. Невже «мода», яка трималася з півтора десятиліття, минула?

— Питання забезпеченням ПК за кошти бюджетів усіх рівнів ми закрили ще кілька років тому, — каже головний фінансист району Олександр Федик. — Навіть у початковій школі, де діють факультативи з використанням комп’ютера, техніка є. Інша справа, що вона не всюди сучасна. Проте школярам і не потрібні потужні, з великою пам’яттю машини, адже для них головне — засвоїти ази користування.

У районі прижилася гарна практика: отримавши новий комп’ютерний клас, старша школа «стару техніку» не списує, а передає в початкову. Загалом, як інформує інспектор районного відділу освіти Сергій Соломон, 

загальноосвітня галузь Кам’янеччини володіє 627 машинами, серед яких є і 2011-го року випуску, але більшість — 2006-го і навіть 2004 року.

Олександр Федик каже, що освіта має значно важливіші й болючіші матеріальні проблеми, ніж забезпечення ПК. Дедалі частіше доводиться вишукувати кошти на ремонт приміщень, опалення, теплі санвузли. А скільки років не оновлювалися кабінети фізики, хімії, біології! Тим часом є змога це робити лише по одному класу щороку. А в районі ж 61 заклад.

На жаль, демографічна криза не оминула край. Відтак, рішенням сесії районної ради від 19 липня 2012 року закрито три школи перших ступенів, зупинено діяльність ще двох. Тамтешні діти вчаться в сусідніх селах, куди їх підвозить шкільний автобус. Загалом у районі 17 машин, які забезпечують 100-відсотковий підвіз учнів.

 

Кам’янець-Подільський район

Хмельницької області.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.