Рахункова палата України (РПУ) провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Національній академії педагогічних наук України на наукові дослідження у 2010—2011 роках та І півріччі 2012 року. Як показала перевірка, академії, що проводить понад 200 наукових досліджень щороку, не вдається широко впроваджувати отримані результати в освітянську галузь. І насамперед через те, що заклад не наділений відповідними функціями, а МОНмолодьспорту і Держінформнауки не здійснювали належного контролю за цим процесом, повідомляє прес-служба РПУ.
На тлі постійних процесів оновлення і модернізації галузі, пошуків новаторських підходів та інноваційних рішень для поліпшення якості освіти з метою сприяння соціально-економічному розвитку держави і забезпечення життєвих перспектив молоді у 2010—2011 роках наукову продукцію за завершеною тематикою застосовано на практиці тільки у 20,5% педагогічних ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації. Ще менший відсоток запровадження наукових розробок у решті вищих (2,5%) і загальноосвітніх (2—2,8%) навчальних закладів. Окремі науково-дослідні розробки використовуються лише у двох-п’яти навчальних закладах.
Академія не забезпечила належного контролю за дотриманням керівниками підпорядкованих їй науково-дослідних установ фінансово-господарської дисципліни. Як наслідок, без обґрунтованих розрахунків затверджувалися кошти, без тендерних процедур здійснювалися закупівлі окремих робіт та послуг, за рахунок бюджетних коштів оплачувалися комунальні послуги і податки за орендовані в установах площі, штрафні санкції до орендарів-неплатників не застосовувалися. У результаті установи не отримали 578,2 тис. грн. доходів від оренди, державний бюджет — 379,1 тис. грн. штрафів і пені.
В академії не забезпечений контроль і за ефективним використанням державного майна. Як приклад, на ремонт Інституту педагогіки в попередні роки було спрямовано 846,8 тис. грн., однак будівля і досі в непридатному стані через невиконання інвесторами взятих зобов’язань, тобто ці бюджетні кошти витрачені неефективно. Також створено ризики втрат земельних ділянок, оскільки 15 наукових установ із 19 не мають актів на право постійного користування землею.
Цифра
 Протягом досліджуваного періоду із 79 завершених наукових робіт передані до архіву у вигляді рукописів, не дочекавшись реалізації, розробки 55 робіт, на які з бюджету витрачено 82 млн. грн., з підготовлених до публікації 428 найменувань наукової та навчальної продукції видано лише 1,6%.