У Комітеті Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва триває підготовка до другого читання проекту закону про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів.
Цим законопроектом (реєстр. №11259) пропонується запровадити в Україні систему збирання, видалення, знешкодження та утилізації непридатних до використання колісних транспортних засобів категорій M і N (легкові, вантажні, вантажопасажирські автомобілі, автобуси та спеціальні транспортні засоби) і відходів, що утворилися в процесі їх утилізації.
Згідно із проектом, особи, які виробляють (виготовляють) транспортні засоби, зобов’язані, зокрема, обмежувати використання небезпечних речовин з метою запобігання викидів, скидів або розміщення таких речовин у навколишнє середовище, а також використовувати у виробництві (виготовленні) транспортних засобів матеріали, які надходять від утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів.
Документом також визначені особи, яким надаватиметься право на знищення. Серед них, зокрема, особи, які виробляють (виготовляють) транспортні засоби та взяли на себе зобов’язання забезпечити утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів відповідно до цього закону.
Державний контроль у цій сфері здійснюватимуть у межах своїх повноважень центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику в галузі охорони навколишнього природного середовища, у сфері транспорту та у сфері економічного розвитку.
Члени комітету вважають, що реалізація положень законопроекту сприятиме створенню ефективної системи поводження зі знятими з експлуатації транспортними засобами, посиленню державного контролю операцій збирання, видалення, знешкодження та утилізації отриманих від цих транспортних засобів відходів, зменшенню негативного впливу таких відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.
Водночас Головне науково-експертне управління висловило до законопроекту низку зауважень. Насамперед, на думку експертів, проект не забезпечує комплексного вирішення проблеми поводження з відповідними відходами. Крім того, він не повною мірою узгоджується із чинним законодавством, зокрема, законом «Про відходи», який є базовим у цій сфері. Тож під час підготовки до другого читання проект потребує суттєвого доопрацювання.
Вл. інф.