Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект закону про систему професійних кваліфікацій.
Законопроектом (№9625) пропонується врегулювати суспільні відносини, пов’язані із створенням, функціонуванням та розвитком професійних кваліфікацій в Україні. А також поширити дію закону на відносини, що виникають на ринку праці між роботодавцями та їхніми організаціями, центральним органом виконавчої влади у сфері регулювання професійних кваліфікацій, центральними органами виконавчої влади, громадськими організаціями тощо.
Проектом, зокрема, визначено такі терміни, як: «галузева (міжгалузева) рада з розроблення професійних стандартів і стратегії розвитку професійних кваліфікацій», «галузева рамка кваліфікацій», «професійний стандарт», «регульована професія» тощо.
Крім того, документом пропонується визначити принципи побудови та призначення системи професійних кваліфікацій, серед яких стимулювання розвитку особистості та професійних навиків протягом життя людини, економічна обґрунтованість, рівність, паритетність та гнучкість навчання.
Згідно з проектом, «метою системи професійних кваліфікацій є забезпечення створення, функціонування та розвитку професійних кваліфікацій відповідно до потреб соціально-економічного розвитку та ринку праці».
Завдання системи професійних кваліфікацій — створення умов для професійного розвитку особистості; задоволення потреб ринку праці; підвищення конкуренто-спроможності працівників; досягнення збалансованості обсягів, напрямів, змісту та якості професійної підготовки кадрів відповідно до суспільно-економічних потреб держави; забезпечення ефективної взаємодії ринків освітніх послуг та праці.
Законопроектом передбачається, що «державну політику у сфері регулювання професійних кваліфікацій реалізує центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів».
Проектом пропонується встановити, що «особа, професійну кваліфікацію якої не визнано рішенням відповідного центру, має право оскаржити рішення в порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади у сфері регулювання професійних кваліфікацій. Розгляд скарг здійснюється відповідною галузевою радою з розроблення професійних стандартів та професійних кваліфікацій».
Як зазначалося на засіданні комітету, під час підготовки проекту до другого читання від народних депутатів надійшло 52 пропозиції, 47 з яких враховано, 5 — відхилено.
Комітет підтримав текст порівняльної таблиці з пропозиціями та поправками народних депутатів.
Вл. інф.